• Посилання скопійовано

Анулювання свідоцтва платника єдиного податку «заднім» числом: які наслідки?

Підприємство, платник ІІІ групи ЄП та платник ПДВ, здійснювало діяльність без внесення відповідних КВЕД до Реєстру платників ЄП. Яким числом у разі перевірки податківці анулюють реєстрацію платника ЄП? Як буде донараховано суму податку на прибуток? Чи потрібно цю суму оподатковувати ЄП у подвійному розмірі?

Анулювання свідоцтва платника єдиного податку

Згідно з пп. 298.3.1 ПКУ платники єдиного податку у разі зміни відомостей, внесених до Реєстру платників єдиного податку, повинні надати заяву, до якої, зокрема, включаються відомості про зміну видів господарської діяльності.

У разі неподання заяви щодо зміни видів діяльності і здійснення видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників єдиного податку, платники єдиного податку, зокрема, і платники єдиного податку ІІІ групи, зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

 

Наслідки донарахування податку на прибуток ДФС

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Таким чином, при донарахування податківцями податку на прибуток буде враховуватися саме фінансовий результат підприємства відповідно до його фінансової звітності, одночасно враховуючи отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Зверніть увагу! Окрім цього, податківцями буде нараховано штрафи та пеню за несвоєчасну сплату зобов’язання з податку на прибуток.

Згідно з п. 123.1 ПКУ у разі, якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, то таке порушення тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25% суми визначеного податкового зобов'язання.

При повторному протягом 1095 днів визначенні контролюючим органом суми податкового зобов'язання з цього податку, зменшення суми бюджетного відшкодування тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50% суми нарахованого податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Пеня нараховується у порядку, встановленому ст. 129 ПКУ.

Також передбачається відповідальність за неподання податкових декларацій з податку на прибуток у вигляді штрафів:

  • 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
  • 1020 гривень за ті самі дії вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.

 

Подвійна ставка єдиного податку

Щодо подвійної ставки єдиного податку, то вона застосовується виключно до тих доходів, які зазначені у п. 293.5 ПКУ, а саме: 

  • до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ПКУ;
  • до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у п. 291.6 ПКУ;
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування відповідно до п. 291.5 ПКУ.

Отже, зверніть увагу, що подвійна ставка, згідно з п. 293.5 ПКУ не застосовується у випадку здійснення видів діяльності, які не зазначені у Реєстрі платників ЄП. Тож, в даному випадку, вона застосовуватися не буде! До того моменту, з якого підприємство повинно було стати платником податку на прибуток, воно оподатковує доходи за своєю звичайною ставкою єдиного податку у розмірі 3%.

Після цього моменту підприємство перестає бути платником єдиного податку, а отже, єдиний податок (в тому числі і за подвійною ставкою) на суми доходу не нараховується, оскільки підприємство вже сплачує податок на прибуток за п. 134.1.1 ПКУ. Отже, подвійного оподаткування не відбувається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024272
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202455
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202434
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419