• Посилання скопійовано

Перехідні операції при переході на «спрощенку»: як оподаткувати?

Як оподатковуються перехідні операції при переході на спрощену систему оподаткування і навпаки?

При зміні системи оподаткування виникають питання щодо оподаткування перехідних операцій. Розгляньмо такі перехідні операції та їх оподаткування.

Передоплату було отримано на загальній системі оподаткування, а відвантаження (надання послуг) було здійснено вже під час перебування на єдиному податку. Для такої операції в п. 292.3 ПКУ було передбачено спеціальну норму, за якою до суми доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів. Але така норма стосується виключно юридичних осіб.

У випадку, якщо відвантаження товару (надання послуг) було здійснено під час перебування на загальній системі оподаткування, а оплата була отримана вже під час сплати єдиного податку, то для уникнення подвійного оподаткування у ч. 6 п. 292.11 ПКУ встановлено, що до складу доходу не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця. А от тут норма вже єдина як для юридичних, так і для фізичних осіб.

А от ситуація, коли платник єдиного податку змінює групу оподаткування на загальну систему, не так добре врегульована. Якщо суб'єкт господарювання отримав оплату на спрощеній системі оподаткування, а відвантажив товар/надав послуги вже на загальній системі, то уникнути подвійного оподаткування не вийде. Сума передоплати в такому випадку оподатковується єдиним податком, а операція з відвантаження товарів відображається за правилами бухгалтерського обліку та впливає на фінрезультат звітного періоду.

А от при зворотній ситуації податківці подбали про себе і ввели податкову різницю (пп. 140.5.12 ПКУ), яка передбачає, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування. Однак оскільки така податкова різниця міститься у ІІІ розділі ПКУ, застосовувати її в обов'язковому порядку повинні лише ті платники податку, що перевищили річний дохід в 20 млн грн, або ті, що прийняли рішення застосовувати податкові різниці за власним бажанням (пп. 134.1.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189