• Посилання скопійовано

Придбали автомобіль у лізинг: як визначити чи потрібно сплачувати транспортний податок?

Підприємство придбало автомобіль у фінансовий лізинг. Вартість автомобіля складає 1 750 000 грн. Чи потрібно сплачувати транспортний податок? Як визначити, чи є автомобіль об’єктом оподаткування, якщо його модель відсутня на сайті Мінекономрозвитку?

Перш за все зауважимо, що не зважаючи на те, що в бухобліку передача майна у фінансовий лізинг відображається як передача з балансу на баланс та на те, що з метою оподаткування ПДВ та податком на прибуток така операція дорівнюється до продажу ОЗ, щодо транспортного податку податківці мають окрему позицію.

Вони вважають, що транспортний податок сплачується власником автомобіля – лізинговою компанією. Відповідно, визначити його можна за договором фінлізингу (зважаючи на дату переходу права власності до орендаря).  Про такий підхід зазначала ДФС у Житомирській області, про що ми детально писали тут>>

Аналогічну думку висловлюють податківці і у «ЗІР» (категорія 111.02, питання: «Хто є платником транспортного податку у разі передачі юридичною особою у фінансовий лізинг легкового автомобіля, зареєстрованого в Україні згідно з чинним законодавством?»).

Далі, щодо методики визначення об’єкту оподаткування.

Відповідно до п. 267.1.1  ПКУ платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні, згідно з чинним законодавством, власні легкові автомобілі, що відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ  є об’єктами оподаткування.

Згідно з пп. 267.2.1 ПКУ об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

На офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку до 1 лютого звітного року має розміщуватись інформація щодо переліку таких легкових автомобілів. Перелік можна переглянути тут>>

Як повідомляли податкові органи, з метою оподаткування використовується винятково інформація зазначеного відомства.

Дійсно, деяких марок автомобілів у цьому списку взагалі немає, а це означає, що за транспортним засобом конкретної марки податок не сплачується, оскільки за нормами ПКУ тільки Мінекономрозвитку на своєму офіційному веб-сайті має розмістити відповідний перелік легкових автомобілів, які у поточному році є об’єктом оподаткування транспортним податком.

Але зверніть увагу на п. 13 Постанови №66, де сказано, що у разі відсутності на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку інформації про марку, модель легкового автомобіля, що має ознаки об’єкта оподаткування транспортним податком, Мінекономрозвитку за зверненням ДФС та/або власника зазначеного легкового автомобіля визначає його середньоринкову вартість, доповнює перелік такою інформацією та розміщує її на своєму офіційному веб-сайті. 

Тобто власник автомобіля, марка якого відсутня у відповідному переліку, повинен звернутись до Мінекономрозвитку і вже виходячи з відповіді даного органу, чи є такий транспортний засіб об’єктом оподаткування, чи ні – подавати декларацію з транспортного податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024307
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202430
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430