• Посилання скопійовано

Порядок складання АН при постачанні пального бензовозом неплатнику акцизного податку

Який порядок складання акцизної накладної при доставці пального за допомогою бензовоза з акцизного складу постачальника неплатника акцизного податку, який не має акцизного складу?

Згідно з п. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного, зокрема до акцизного складу пересувного або будь-яким іншим особам.

При цьому, відповідно до п. 14.1.6-1 ПКУ акцизний склад пересувний - транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне на митній території України.

Транспортний засіб набуває статусу акцизного складу пересувного протягом періоду його використання для переміщення в ньому митною територією України пального, що реалізується.

Не є акцизним складом пересувним транспортний засіб, що використовується суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку, для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Таким чином, у разі продажу пального з акцизного складу неплатнику акцизного податку пального з доставкою за допомогою власних бензовозів, продавець пального має скласти дві акцизні накладні:

  • одну, у двох примірниках, при здійсненні переміщення пального з акцизного складу до бензовоза (акцизного складу пересувного);
  • другу, в одному примірнику, при відвантаженні пального отримувачу з бензовоза (акцизного складу пересувного).

При переміщенні пального з акцизного складу на акцизний склад пересувний (бензовоз) суб’єкт господарювання складає акцизну накладну у двох примірниках. При цьому, такий суб’єкт господарювання повинен зареєструвати в ЄРАН окремо перший і другий примірник акцизної накладної. В такій акцизній накладній зазначається, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «0»;
  • у верхній правій частині акцизної накладної у відповідних полях зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної – цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників).
  • при складанні другого примірника акцизної накладної у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника такої акцизної накладної.
    При реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, такий суб’єкт господарювання є одночасно і постачальником і отримувачем пального, тому у рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа - отримувач пального» зазначаються його реквізити.
  • у рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» – зазначається уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового власного акцизного складу, з якого суб’єктом господарювання фізично відвантажене (відпущене) пальне.
  • у рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити власного пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене пальне.

При наступному відвантаженні з бензовоза (пересувний акцизний склад) покупцю, неплатнику акцизного податку, пального на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, складається акцизна накладна в одному примірнику, яка реєструється в ЄРАН, в якій зазначається, зокрема:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання - неплатнику);
  • у полі «Умови оподаткування» – цифра «0»;
  • у полі «Напрям використання» – напрям «0»;
  • у полі «Примірник» – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);
  • у рядку «Особа, що реалізує пальне» – реквізити особи, що реалізує пальне;
  • у рядку «Особа - отримувач пального» реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального.
  • у рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються.
  • до рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносяться такі дані – код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку.

Звертаємо увагу на те, що з 8 вересня 2021 року при реєстрації АН на неплатника акцизу перевіряється отримувач пального – суб’єкт господарювання – не платник акцизного податку, на наявність ліцензії на зберігання пального.  У разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – не платника акцизного податку, за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено. Докладніше про це ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»