• Посилання скопійовано

Чи сплачується акциз з реалізації тютюнових виробів з 01.01.2022 року?

Чи сплачується акцизний податок і ПДВ з реалізації тютюнових виробів з 01.01.2022 року підприємствами роздрібної торгівлі (супермаркет)?

ПДВ

Згідно із Законом №1914-ІХ до ПКУ вносяться зміни, які набувають чинності з 01.01.2022 р.

Так, ст. 197 ПКУ доповнена пп. 197.27 ПКУ, згідно з яким звільняються від оподаткування операції з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, крім операцій:

  1. з першого постачання таких товарів їх виробниками;
  2. з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону "Про захист економічної конкуренції". Перелік суб’єктів господарювання, пов’язаних відносинами контролю з виробниками, затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі;
  3. із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Таким чином, починаючи з 01.01.2022 р. при продажу підприємствами роздрібної торгівлі наведених вище тютюнових виробів, такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

Але при постачання товарів, які звільнені від оподаткування і які придбані з ПДВ, платник податку повинен нарахувати компенсуюче ПДВ згідно з пп. «б» пп. 198.5 ПКУ.

 

На яку дату в данiй ситуації потрібно нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ?

В пп. 198.5 ПКУ зазначено, що з метою застосування цього пункту ПЗ визначаються по товарах/послугах, необоротних активах:

  • придбаних для використання в неоподатковуваних операціях - на дату їх придбання;
  • придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, - на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Якщо тютюнові вироби придбаватимуться з ПДВ після 01.01.2022 р., нарахувати компенсуюче ПДВ потрібно на дату їх придбання. Адже вже в момент придбання відомо, що вироби придбані для використання у звільнених від оподаткування операціях.

Якщо ж тютюнові вироби придбано до 01.01.2022 р., вони придбавалися для використання в оподатковуваних операціях. Але звільнення починає діяти з 01.01.2022 р.

Але, на наш погляд, дата початку фактичного використання – це не дата набуття чинності змінами, за якими операції стали звільнені від оподаткування, а дата продажу тютюнових виробів. Таким чином, нараховувати компенсуючі ПДВ потрібно на дату продажу таких виробів.

Щоправда, податкова може мати іншу думку з цього питання, вважаючи, що дата початку використання у звільнених операціях – це дата набрання чинності змінами, тобто, 01.01.2022 р. На це можемо заперечити, що дата початку використання у звільнених операціях має підтверджуватися первинними документами. А дата набрання чинності змінами – це не первинний документ. Первинний документ буде складено на дату продажу виробів.

У будь-якому разі, згідно з пп. 198.5 ПКУ складається зведена ПН – не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду. Таким чином, щодо товарів, які почали використовуватися у звільнених операціях починаючи з 01.01.2022 р., зведена ПН може бути складена в останній день січня 2022 р. Отже, ще є час отримати роз’яснення від податкової щодо дати, на яку потрібно нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ.

 

Акцизний податок

Законом №1914-ІХ до ПКУ внесено зміни, за якими суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вже не є платниками акцизного податку (див. оновлений пп. 212.1.11 ПКУ).

Натомість платниками акцизного податку з 01.01.2022 р. стали виробники та/або імпортери тютюнових виробів (див. пп. 212.1.17 ПКУ).

Але суб’єкти оптової, роздрібної торгівлі тютюновими виробами повинні будуть нараховувати акцизний податок, якщо вони реалізують конфісковані тютюнові вироби, чи вироби, визнані безхазяйними, за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та продукції, що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави (див. пп. 213.1.4, пп. 221.7 ПКУ).

 

Коли набувають чинності ці зміни?

В абз. 7 ч. 1 розд. ІІ Закону №1914-ІХ зазначено, що «тютюнові» зміни набувають чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу України в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів.

На день написання цієї консультації зміни до Бюджетного кодексу не внесені. Є тільки відповідний проєкт (див. тут).

Тому фактично з 01.01.2022 р. в частині акцизного податку при роздрібній торгівлі тютюновими виробами поки що нічого не змінюється. Чекаємо внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу, про що повідомимо додатково.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024773
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202414
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024505