• Посилання скопійовано

Помилки у рядку А16, А16.1 – А16.5 декларації з акцизу призведуть до штрафу при заниженні суми акцизу

З'ясувалося, що вже в прийнятих деклараціях з акцизного податку не заповнені рядки А16, А16.2, А16.4. Податківці просять виправити, тому що показники не потрапляють до картки платника податків. Як правильно заповнити Додаток 8? Якщо сумові показники не змінюються, штрафу не повинно бути?

Відповідно до п. 9 розділу IV Порядку№14, у рядку А16 зазначається сума податкових зобов’язань з вироблених підакцизних товарів, що визначається як сума рядків А1-А9 та А 10.1, за вирахуванням рядків А3, А11.

У рядках А16.1-А16.5 зазначаються суми податкового зобов’язання відповідно до кодів бюджетної класифікації окремо зі спирту етилового, лікеро-горілчаної продукції, виноробної продукції, інших спиртових дистилятів, продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше (окремо з алкогольної продукції, з якої акцизний податок сплачується при придбанні акцизних марок, та за звітний місячний період), пива, вироблених на території України, виходячи з розрахунків за формами згідно з додатками 1, 3 до Декларації, за тими операціями, які здійснює платник.

Тобто платник визначає свої податкові зобов’язання з акцизу саме у рядку А16 та у відповідних підрядках А16.1 – А16.5. Значення цих рядків потрапляє в інтегровану картку платника, де нараховується зобов’язання зі сплати податку. Якщо ці рядки не заповнені, то податкове зобов’язання за такою декларацією не нараховується.

Як зазначають податківці у "ЗІР", категорія 114.09, виправлення неправильних показників у рядках А16.1-А16.5 розділу А 16 в декларації акцизного податку призведе до виникнення податкового боргу за одним кодом бюджетної класифікації та переплати за іншим, оскільки у зазначених рядках платник відображає суму податкових зобов’язань акцизного податку у розрізі видів вироблених підакцизних товарів, а кожному виду податкових надходжень до бюджету підакцизної продукції присвоєно відповідний код бюджетної класифікації. Далі, платник акцизного податку зобов’язаний до подання уточнюючої Декларації (або Звітної нової Декларації) сплатити суму недоплати та штраф відповідно у розмірі трьох (п’яти) відсотків такої суми. Докладніше про це можна почитати у цій консультації "ЗІР".

Тобто податківці наполягають на сплаті самоштрафу 3% чи 5% навіть у тому разі, коли платник задекларував правильну суму зобов’язання з акцизу в рядку А16, але припустився помилки в розподілі її між підрядками А16.1 – А16.5.

В даному випадку рядок А16 та рядки А16.1 – А16.5 не заповнені взагалі, а отже, їх виправлення призведе до нарахування штрафу 3% чи  5% - залежно від того, як виправляється помилка – через уточнюючий розрахунок чи у поточній декларації.

Якщо сам акцизний податок вже сплачено, то перед поданням уточнюючого розрахунку доведеться сплатити тільки самоштраф 3%, а самоштраф 5% потрібно буде сплатити разом з податковим зобов’язанням за тією декларацією, у якій буде виправлено помилку. У будь-якому випадку слід заповнити додаток 8.

Зразок заповнення додатку 8 для виправлення в уточнюючому розрахунку наводимо нижче. Цифри у зразку наведені умовні. Сума акцизу з рядка 3 та сума штрафу з рядка 5 повинні бути сплачені до подання уточнюючого розрахунку.

Якщо суми акцизного податку були сплачені з порушенням строку, додатково нараховується пеня. Якщо сам податок був сплачений вчасно, пеня не нараховується.

 Зразок

№ з/п

Показники декларації акцизного

податку

Розділ А

А16.1

А16.2

А16.3

А16.4

А16.5

Розділ Б

Б12

Б13

 

 

 

Розділ В

В21

 

 

 

 

Розділ Г

Г10.1

Г10.2

Г10.3

Г10.4

Г10.5

Розділ Д

Д1.1 n4

 

 

 

 

Розділ Е

Е1

 

 

 

 

1

Показник, який уточнюється

Розділ А

 

0

 

0

 

2

Уточнений показник

Розділ А

 

4500

 

10500

 

3

Сума акцизного податку, яка збільшує (+) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки

Розділ А

 

4500

 

10500

 

4

Сума акцизного податку, яка зменшує (додатне значення) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки 

 

 

 

 

 

 

5

Штраф 3 % (рядок 3 х 3 / 100)

(підпункт "а" частини третьої пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

Розділ А

 

135

 

315

 

6

Штраф 5 % (рядок 3 х 5 : 100)

(підпункт "б" частини третьої пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

 

 

 

 

 

 

7

Пеня (підпункт 129.1.3 пункту 129.1 статті 129 глави 2 розділу ІІ Кодексу)

Розділ А

 

15

 

26

 

8

Зміст помилки 

 

 

не заповнено рядок декларації

 

не заповнено рядок декларації

 

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506