• Посилання скопійовано

Перевитрата палива: як збільшити норму витрат палива?

Як ТОВ на законних підставах збільшити витрату палива на вантажний автомобіль? Авто стареньке і має більше 400 тис. пробігу. За залишками у баці видно, що витрата палива значно відрізняється від встановленої на підприємстві. Крадіжку палива виключено. Які документи потрібно створити і як це правильно зробити?

Відповідно до загальних положень Наказу №43, нормування витрат палива - це встановлення допустимої міри його споживання в певних умовах експлуатації автомобілів, для чого застосовуються базові лінійні норми, встановлені по моделях (модифікаціях) автомобілів, та система нормативів і коригуючих коефіцієнтів, які дозволяють враховувати виконану транспортну роботу, кліматичні, дорожні, та інші умови експлуатації.

Згідно з п. 1.1 Норм №43, на підприємствах можуть використовуватися такі норми та коефіцієнти коригування: 

  • базова лінійна норма на пробіг автомобіля; 
  • норма на виконання транспортної роботи; 
  • норма на тонну спорядженої маси; 
  • норма на одну їздку з вантажем; 
  • норма на пробіг при виконанні спеціальної роботи; 
  • норма на роботу спецобладнання, установленого на автомобілях; 
  • базова норма на роботу автономного (незалежного) обігрівача.

Тож, базові лінійні норми витрат палив мають відповідати експлуатаційним витратам палив автомобілів за умови правильного застосування коригуючих коефіцієнтів, утримання автомобілів у належному технічному стані, використання палив і мастильних матеріалів, що відповідають рекомендаціям заводу-виробника, дотримання Правил дорожнього руху. 

У разі, якщо фактичне споживання палива перевищує зазначені гранично допустимі нормативи, це може свідчити про наявну несправність відповідних систем  транспортного  засобу, що викликає надмірну витрату палива, або нецільове використання палива (виходячи із ситуації, останнє виключається). 

Зазначимо, що однією із причин перевитрати палива можуть бути забруднені або зношені свічки запалювання. Вони виконують функцію займання паливної суміші (бензин + повітря), але при зношеному електроді або підвищеному нагарі на ньому суміш буде загорятися з перебоями. Перевитрата палива складе близько 15-20%, але може вирости і вдвічі.

Для збільшення норми палива можна використати всі коефіцієнти коригування, але перед цим перевірити, чи не були вони застосовані підприємством під час встановлення норми, а також розмір який був застосований (можливо, його можна збільшити).

Також потрібно з’ясувати, чи були застосовані такі коригуючі коефіцієнти: 

  • на охолодження салону автомобіля у разі використання кондиціонера або установки «клімат-контроль» — у розмірі 10% (пп. 3.1.13 п. 3.1 розділу ІІІ Наказу №43); 
  • робота в межах міст, а також поселеннях міського типу та інших населених пунктах за наявності в них регульованих перехресть (світлофорів) — у розмірі 5% або в залежності від міста (пп. 3.1.4 п. 3.1 розділу ІІІ Наказу №43). 

Коригуючі коефіцієнти і додаткові витрати пального на роботу автомобілів та обігрівачів салонів залежать від температури повітря, її (температуру), треба відповідним чином документувати. Так, у пп. 3.1.1 Норм №43 сказано, що дані щодо температури повітря повинні бути отримані:

  • або у зведеннях територіального підрозділу державної служби гідрометеорології;
  • або за результатами власних вимірювань, належних чином задокументованих.

В запитанні зазначено, що автомобіль уже не новий, тому підприємство може скористатися коригуючим коефіцієнтом для автомобілів, що експлуатуються, зокрема, більше 14 років або із загальним пробігом понад 400 тис. км — до 9% (пп. 3.1.10 п. 3.1 розд. 3 Наказу №43).

Для застосування зазначеного коефіцієнту потрібно мати документально підтверджену необхідність та у мінімально можливому розмірі (таким чином передбачається, що підприємство здійснює відповідні заходи щодо підтримання автомобіля у задовільному технічному стані відповідно до рекомендацій заводу-виробника). Для автомобілів сучасних конструкцій та автомобілів після капітального ремонту (або заміни) двигуна надбавку не застосовують, або застосовують мінімально можливі значення із наведенням документально підтвердженого обґрунтування такої необхідності.

Паливно-мастильні матеріали списуються за фактом їх використання автомобілем з урахуванням норм витрат. Для списання пального, використаного автомобілями, використовуються Норми №43. Хоча нормування витрат пального здійснює здебільшого спеціаліст (механік) з автотранспорту. 

Детально про списання пального ми писали тут.

Із зазначеного зрозуміло, що при користуванні Нормами №43 береться до уваги значна кількість коефіцієнтів, які дають змогу враховувати виконану транспортну роботу, кліматичні, дорожні й інші умови експлуатації. 

Тому, якщо після перерахунку норми палива з урахуванням всіх коефіцієнтів, перевитрата все таки матиме місце, бо підприємство використовує транспорт, який споживає пальне понад встановлені норми (внаслідок тривалого використання, несправностей, проведення ремонтів тощо), обережний бухгалтер може нараховувати ПЗ на вартість перевитрати пального на підставі пп. "г" пп. 198.5 ПКУ – як на вартість пального, використаного не в господарській діяльності. Альтернативним виходом може бути складання наказу керівника про відповідне коригування норм витрат пального. Тоді можна буде не нараховувати ПЗ відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

Коригування фінансового результату до оподаткування на суму перевищення витрат палива над лінійною нормою розділом III ПКУ не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024760
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024504