• Посилання скопійовано

Оприбуткування придбаного пального у разі використання паливних карток

Підприємство для придбання пального для автомобілів використовує паливні картки. Водіям при кожній заправці надають чек РРО, де вказано вид пального, ціна та об’єм. Наприкінці місяця постачальник надає видаткову накладну, в якій вказаний вид пального та ціна. На підставі яких документів оприбутковути пальне?

Здійснення передоплати за пальне

Паливні картки видає продавець пального покупцеві у разі здійснення передоплати за пальне. Причому залежно від умов договору на продаж пального право власності на пальне може переходити на дату передоплати чи на дату отримання пального.

В Інструкції про застосування Плану рахунків зазначено, що на субрахунку 203 «Паливо» обліковуються наявність та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель. Тут також обліковуються оплачені талони на нафтопродукти і газ.

Тобто, за буквального розуміння цієї норми, незалежно від того, перейшло на дату передоплати право власності на пальне чи ні, таке пальне потрібно відобразити на субрахунку 203.

На наш погляд, на субрахунку 203 можна відобразити передоплачене пальне тільки у разі, якщо в момент передплати зафіксована ціна і кількість такого пального. Тоді можна зробити проводки:

  • Дт 631 Кт 311 – оплата пального;
  • Дт 203 (передоплата) Кт 631 – відображення оприбуткування пального;
  • Дт 641 Кт 631 – ПК з ПДВ на підставі належним чином складеної постачальником ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

Якщо в момент передоплати ціна і кількість пального не зафіксовано, то, на наш погляд, підстав оприбутковувати пальне на субрахунку 203 немає. Бухгалтерські проводки в цьому разі будуть такими:

  • Дт 371 Кт 311 – здійснена передоплата пального;
  • Дт 641 Кт 644 – ПК з ПДВ.

 

Отримання пального за чеками РРО

В цей момент пальне отримується фактично. Тобто, підприємство отримує пальне через своїх довірених осіб (водіїв), у бак автомобілів.

За цим пальним водії мають відзвітуватися – скласти авансовий звіт, до якого прикласти чеки РРО.

На підставі авансового звіту з прикладеними чеками підприємство має зробити наступні проводки.

Якщо вартість передоплаченого пального відображається на субрахунку 203 (передоплата):

  • Дт 203 (бак такого-то автомобіля) Кт 203 (передоплата).

Тобто, проводку роблять на рівні аналітики до субрахунку 203.

Якщо вартість передоплаченого пального відображають на субрахунку 371:

  • Дт 203 (бак такого-то автомобіля) Кт 631 – отримання пального.

Отримання накладної від постачальника на все пальне, отримане за місяць.

Оскільки пальне вже фактично отримане і відображене в обліку, призначення цієї накладної – перевірити правильність оприбуткування пального протягом місяця на підставі чеків РРО. Іншого значення ця накладна не має.

Поряд з цим на підставі цієї накладної та складеної на її підставі бухгалтерської довідки можна зробити зарахування заборгованості за передоплатою, якщо вартість передоплаченого пального відображають на субрахунку 371:

  • Дт 644 Кт 631 – закрита заборгованість за ПДВ, відображена проводкою Дт 641 Кт 644, в частині фактично отриманого пального протягом місяця;
  • Дт 631 Кт 371 – закрита заборгованість за передоплатою в сумі фактично отриманого пального протягом місяця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»