• Посилання скопійовано

Торгівля столовим вином на єдиному податку

Чи обов’язково має бути зазначено на етикетках алкогольних напоїв «столове вино» для того, щоб можна було торгувати ними на єдиному податку? Чи є відсутність такого напису підставою для анулювання реєстрації платника ЄП, якщо за супровідними документами можна визначити належність напоїв до столових вин? Що з РРО та ліцензіями?

Роздрібна торгівля столовими винами не потребує наявності ліцензії (ст. 15 Закону №481). Про те саме зазначено в "ЗIР", підкатегорія 115.051. Там же сказано, що у разі здійснення суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі виключно винами столовими він має право не вносити до Єдиного державного реєстру місць зберігання відомості про приміщення, в яких такий суб'єкт здійснює зберігання вин столових, у т. ч. якщо місця зберігання розташовані поза місцем здійснення торгівлі.

Платник ЄП може торгувати вроздріб столовими винами без РРО до 01.04.2021 року – про це податківці пишуть тут.

Вони також вказують: «роздрібна торгівля столовими винами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, без ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, лише за умови відповідності такої продукції поняттю «вина столові» з урахуванням обмежень, встановлених Законом № 481».

Щодо відповідності продукції поняттю «вина столові» податківці пишуть, що маркування виноробної продукції, обов’язково має містити інформацію, передбачену ст. 11 Закону №481, зокрема, має бути наявна назва виноробної продукції. Тобто визначити приналежність виноробної продукції до столових вин можна за інформацією на етикетці (див. тут, а також відповідь на питання: «Які вина відносяться до столових вин та як за зовнішнім виглядом виноробної продукції (пляшки або іншого посуду) можна визначити її приналежність до столових вин?» в підкатегорії ЗІР, 113.04). Звертаємо увагу, що тут застосовано слово «можна», отже, це не єдиний можливий спосіб визначення належності продукції до столових вин, та й  спеціальних законодавчих норм, які би встановлювали порядок визначення належності продукції до столових вин, немає.

У ст. 11 Закону № 481 зазначено, що етикетка має містити загальну та власну назви виробу. Законодавчого визначення поняття «загальна назва» також немає – чи є назва «вино» загальною назвою, чи такою назвою є лише назва «столове вино».

Отже, у тому випадку, якщо податківці піддають сумніву належність алкогольних напоїв до столових вин через відсутність відповідного напису на етикетці, є два виходи:

  1. або змінити етикетку і додати туди напис «столове вино»;
  2. або доводити податківцям, що належність продукції до столового вина можна визначати не тільки за етикеткою, але й за супровідними документами на цю продукцію. Більш докладно про це – тут.

Не виключено, що доводити свою точку зору доведеться у суді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»