• Посилання скопійовано

Реєстрація акцизного складу: як оформити та зареєструвати?

Як юрособі (ТОВ) оформити та зареєструвати стаціонарний акцизний склад для реалізації пального? Які заяви та куди подавати?

Перший крок – подання щодо кожного акцизного складу ф. №20-ОПП.

Про необхідність подання цієї форми зазначено як в пп. 63.3 ПКУ, так і в п. 6 Порядку №408.

Другий крок – реєстрація платником акцизного податку, під час якої реєструють і акцизні склади.

Відповідно до пп. 212.3.4 ПКУ, особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, постійних представництв, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Реєстрація здійснюється на підставі подання особою не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального заяви, за формою, затвердженою Наказом Мінфіну №262.

На підставі заяви, що подається для реєстрації особи як платника акцизного податку, здійснюється одночасно реєстрація акцизних складів такого платника (див. п. 6 Порядку №408).

Відповідно до п. 6 Порядку №408 в заяві потрібно зазначити ідентифікатор акцизного складу, зазначений в графі 5 форми № 20-ОПП, за якою подавалася інформація про відповідний акцизний склад до податкової.

Особа реєструється як платник акцизного податку не пізніше наступного робочого дня після надходження заяви (п. 7 Порядку №408).

Не пізніше наступного робочого дня після включення особи до реєстру платників такому платнику акцизного податку автоматично відкриваються облікові картки в системі електронного адміністрування реалізації пального (п. 9 Порядку № 408).

Платник акцизного податку може надіслати до ДПС з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі запит для отримання витягу з реєстру платників. ДПС не пізніше наступного робочого дня після надходження запиту надсилає особі витяг з реєстру платників (п. 8 Порядку № 408).

Схема реєстрації платником акцизного податку наведена тут.

Третій крок – реєстрація рівнемірів та витратомірів на акцизному складі.

Про особливості реєстрації ми писали тут і тут.

Четвертий крок – реєстрація акцизних складів, введених в експлуатацію після реєстрації платником акцизного податку.

Відповідно до п. 6 Порядку № 408, у разі введення в експлуатацію нових акцизних складів після реєстрації особи як платника акцизного податку платник акцизного податку - розпорядник акцизного складу подає заяву з відміткою про реєстрацію акцизного складу.

Заява складається та подається до контролюючого органу за основним місцем обліку особи як платника податків з використанням засобів електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Особливості подання цієї заяви і реєстрації нових акцизних складів такі самі, які і під час реєстрації платника акцизного податку (див. вище кроки 1 - 3).

П’ятий крок – отримання ліцензії на право реалізації пального.

Про особливості отримання ліцензії ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024761
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024504