• Посилання скопійовано

Продаж пива за 1 гривню: чи можна й як оформити?

Як правильно оформити акцію передачі клієнту кафе (роздрібна торгівля, ліцензія є) безкоштовного пива. Чи можна встановити символічну суму, наприклад, 1 грн на пиво (адже немає мінімальних цін, так?) і чи треба проводити через касовий апарат таку операцію?

Нагадаємо, що Законом № 71 було внесено зміни до Закону №481, згідно з якими пиво віднесено до алкогольних напоїв. Так, пиво - насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5% об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.

Розміри мінімальних роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв встановлено Постановою №957. Тому суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію алкогольних напоїв, слід дотримуватися вимог цієї постанови.

 

На замітку!

Мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої це ціни, які визначаються виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін на цю продукцію та торговельної надбавки (ст. 1 Закону № 481).

 

Водночас, у Постанові № 957 ви не знайдете товарних позицій з кодом УКТ ЗЕД 2203 (солодове пиво), а отже, на пиво не розповсюджується вимога про мінімальні роздрібні ціни, тобто, наприклад, бокал чи пляшку пива можна продати за акційною ціною, це може бути 1 копійка чи 1 гривня.

Що стосується РРО, то відмітимо таке: відповідно до підкатегорії 113.03 ресурсу «ЗІР»,  ФОП – платники ЄП, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, наразі при розрахунках зобов’язані застосовувати належним чином зареєстровані РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Через РРО проводяться повністю всі розрахункові операції, продаж пива за 1 гривню є такою операцією.

 

Нагадаємо!

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст.2 Закону про РРО).

 

Що стосується оформлення продажу пива за 1 гривню, то радимо оформити таку акцію як це зазвичай роблять юрособи при проведенні рекламної акції (детальніше див. тут).

Декілька слів щодо оподаткування ПДВ та роздрібного акцизу. При реалізації пива за акційнійною ціною варто пам’ятати про мінімальну базу щодо оподаткування ПДВ із абз. 2 пп.188.1 ПКУ – вона не може бути нижчою від ціні придбання (для придбаних товарів) чи звичайних цін (для самостійно виготовлених товарів).

Оскільки мова про роздрібну торгівлю, де зазвичай ПН складається не на кожну операцію, а наприкінці дня на весь обсяг здійснених за день операцій, то в одній ПН за щоденними підсумками ПЗ будуть нараховані окремо на продаж пива за звичайною і акційною ціною. А ось на суму ПЗ, розраховану виходячи із різницю між ціною придбання/звичайної ціни (мінімальною базою оподаткування ПДВ) та ціною акційного пива, проданого протягом дня, слід зазначити у другій ПН.

Що стосується роздрібного акцизу, то ним оподатковується тільки алкогольне пиво. Безалкогольне пиво об’єктом оподаткування не є. Річ у тому, що визначення «пиво», наведене у  пп. 14.1.144 ПКУ, включає лише алкогольне пиво (код 2203 за УКТ ЗЕД). А «пиво безалкогольне» має код 2202 за УКТ ЗЕД. З цим погоджуються і контролери у підкатегорії 114.02 ресурсу «ЗІР» .

Тож, якщо в акції бере участь і алкогольне, і безалкогольне пиво, то нараховувати роздрібний акциз потрібно лише при продажу алкогольного пива.

Найбільший Instagram-канал для бухгалтерів в Україні

Щоб нараховувати акцизний податок при продажу алкогольного пива (як акційного, так і ні), потрібно визначити 5% від бази оподаткування. При цьому базою оподаткування є вартість підакцизних товарів з ПДВ та без урахування роздрібного акцизу (пп. 214.1.4 ПКУ).

А тому, зауважимо, що в при розрахунку роздрібного акцизу братиме участь ПДВ, розраховане саме із акційної ціни (1 копійка чи 1 гривня), без врахування дотягування до мінімальної бази оподаткування.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»