• Посилання скопійовано

Передача талонів на пальне працівнику підприємства

Які податкові наслідки передачі підприємством талонів на пальне працівнику для власного авто для вирішення питання проїзду до та з місця роботи на час карантину?

Перш за все необхідно зазначити, що така операція повинна бути оформлена наказом директора. Саме за наказом йому буде здійснюватися відповідна передача талонів. Окрім цього, при передачі талонів повинен бути складений акт приймання передачі.

 

Акциз

Відповідно до пп. 14.1.212 ПКУ, реалізація пального або спирту етилового для цілей оподаткування акцизним податком - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України.

У даному випадку відбувається лише передача талонів на пальне, а сам відпуск пального відбувається на АЗС безпосередньо в авто фізособи (кінцевого споживача). Таким чином, підприємство при передачі талонів на пальне реалізацію пального з метою оподаткування акцизним податком не здійснює, а отже, реєструватися платником акцизного податку не потрібно.

 

ПДВ

Безоплатна передача з метою оподаткування ПДВ прирівнюється до постачання таких талонів (пп. 14.1.191 ПКУ). Оскільки постачання фактично здійснюється за нульовою ціною (безоплатно), то згідно з пп. 188.1 ПКУ база постачання таких талонів, на яку нараховуються ПЗ з ПДВ, визначається на рівні вартості їх придбання.

Отже, як роз’яснювали податківці (про це тут), при безоплатній передачі суб’єкт зобов’язаний скласти дві податкові накладні:

  • одну - виходячи з фактичної ціни постачання, яка в даному випадку дорівнює нулю. Зважаючи на те, що отримувач не є платником ПДВ, така ПН не підлягає наданню отримувачу. Оскільки талони надаються директору безоплатно, ця ПН буде містити нульову ціну і нульові показники;
  • другу (з типом причини 15) - виходячи з перевищення ціни придбання (або балансової вартості у випадку з ОЗ) над фактичною ціною постачання. Така податкова накладна покупцю не надається. У даному випадку вся вартість талонів буде відображена у цій другій податковій накладній.

При цьому, додатково нараховувати ПЗ за пп. 198.5 ПКУ нараховувати не потрібно.

 

ПДФО та ВЗ

Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відноситься дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (зокрема, як звичайну ціну доцільно взяти вартість придбання таких талонів). Відповідно, сума наданого доходу також підлягає оподаткуванню і військовим збором за ставкою 1,5%.

При цьому, зважаючи на те, що такий дохід надається не у грошовій формі, а у вигляді талонів на пальне, то при розрахунку ПДФО необхідно застосовувати натуральний коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ.

У розрахунку за формою №1ДФ такий дохід (збільшений на натуркоефіцієнт) відображається з ознакою доходу «126».

 

ЄСВ

У п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ зазначено, що базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

При цьому Перелік №1170 (перелік видів виплат роботодавців, що не є базою оподаткування ЄСВ) не містить подібного виду додаткового блага (пальне для компенсації дороги на роботу та назад).

Тому, відповідно, вартість безоплатно наданих талонів на пальне працівнику є базою нарахування ЄСВ (у Додатку 4 відображається у складі оплати праці).

 

Прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, на суму безоплатної передачі товарів фізособам податкові різниці у ПКУ не передбачені.

Отже, така операція враховується виключно за правилами бухобліку, шляхом віднесення такої суми на рахунок інших операційних витрат – субрахунок 949.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024761
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024504