• Посилання скопійовано

Постачальник пального не зареєстрований платником акцизу: які ризики у покупця?

Постачальник пального для підприємства (на загальній системі, платник ПДВ), яке використовується виключно для власних виробничих потреб, не є платником акцизного податку. Підприємство купує пальне купує за попередньою оплатою і отримує за паливною карткою на АЗС. Які податкові ризики несе підприємство?

Роздрібна торгівля пальним через АЗС без реєстрації платником акцизного податку – це серйозне порушення податкового законодавства, яке суворо карається штрафними санкціями.

Втім, роздрібні торговці пальним реєструються платниками акцизу реєструються шляхом подання декларації з акцизного податку за перший звітний місяць, у якому вони розпочали торгівлю пальним (пп. 212.3.1-1 ПКУ): суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність.

Тобто цей постачальник повинен був подати декларацію з акцизного податку за перший місяць, у якому він розпочав торгівлю пальним, і надалі щомісячно подавати таку декларацію та складати акцизні накладні.

Щодо штрафних санкцій: відповідно до пп. 117.3 ПКУ здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому ПКУ, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального. Більш докладно про це – тут.

Відповідальність покупців такого пального нормами чинного закондавства не передбачена, тобто покупець не несе ризиків щодо нарахування штрафів чи податків. Проте є ризик зустрічних звірок, якщо порушення постачальника буде виявлено податківцями – таке право їм надається пп. 73.5 ПКУ. Податківці можуть надати покупцю письмовий запит на проведення зустрічної звірки, і якщо не надати на нього відповідь протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, це може стати підставою для позапланової перевірки покупця відповідно до пп. 78.1.19 ПКУ. Така перевірка проводиться виключно з питань, зазначених у запиті контролюючого органу.

Отже, радимо придбавати пальне у зареєстрованих  платників акцизного податку, це зменшить ризик зустрічних звірок.

Перевірити, чи включено постачальника до реєстру платників акцизного податку, можна тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»