• Посилання скопійовано

Як відобразити в декларації з акцизу суму пільги з акцизного податку на вартість сонячної електроенергії

ТОВ виробляє електричну енергію з альтернативних джерел (сонячна енергія). Які додатки до декларації з акцизного податку потрібно подавати та як їх заповнювати?

Об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з оптового постачання електричної енергії (пп. 213.1.10 ПКУ).

Відповідно до пп. 212.1.12 та пп. 212.1.13 ПКУ платниками акцизного податку є:

  • Оптовий постачальник електричної енергії.
  • Виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

Не є платниками податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії та/або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених в пп.  212.1.12 ПКУ.

У загальному випадку всі виробники електроенергії, у тому числі виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії, з урахуванням положень Закону №2019, які набрали чинності з 01.07.2019 pоку, є платниками акцизного податку та, відповідно, у них виникає податковий обов’язок з обчислення, декларування та сплати акцизного податку з урахуванням наявних об’єктів оподаткування – тобто якщо у виробника є об’єкти оподаткування, то є і акцизний податок.

Не підлягають оподаткуванню операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (пп. 213.2.8 ПКУ).

До відновлюваних джерел енергії належать енергія сонячна, вітрова, геотермальна, гідротермальна, аеротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів, та вторинні енергетичні ресурси, до яких належать доменний та коксівний гази, газ метан дегазації вугільних родовищ, перетворення скидного енергопотенціалу технологічних процесів – див. тут.

Зауважимо, що платники, які здійснюють операції з реалізації електроенергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками або з відновлювальних джерел енергії і мають відповідні ліцензії на здійснення таких операцій, зобов’язані за кожний звітний період (місяць) подавати податкові декларації з акцизного податку незалежно від того, здійснювали вони господарську діяльність у звітному періоді, чи ні.

За наявності оборотів, які не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування, також подається Розшифровка оборотів, які не підлягають оподаткуванню, звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою (Додаток 4 до декларації).

Отже, якщо підприємство реалізує лише електричну енергію з альтернативних джерел (сонячна енергія), йому потрібно заповнювати додаток 4 до декларації з акцизного податку. Приклад заповнення додатку 4 за березень 2020 р. наводимо нижче (фрагмент таблиці, сума умовна).

Код товару (продукції)

згідно з УКТ ЗЕД

Опис товару (продук-ції) згідно з УКТ ЗЕД

Код пільги згідно з довідником податкових пільг (Д) або класифікатором звільнень (К)

Сума акцизного податку, не сплачена з операцій, що:

Строк користування податковою пільгою у звітному періоді2

Сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням2

 

звільня-ються від оподат-кування

(грн)

оподатковуються за нульовою ставкою (грн)

 
 

2

3

8

9

10

16

17

 

2716 00 00 00

 

Електрична енергія

14020054

 

1000

-

01.03.2020 – 31.03.2020

1000

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»