• Посилання скопійовано

Чи потрібно реєструватися платником акцизу при придбанні метанолу?

Юрособа займається видобутком природного газу. В технологічному процесі є обов'язковим використання підакцизного товару метанолу (код УКТ ЗЕД 2905 11 00 00), місячне використання близько 4 тон. Чи потрібно реєструватися платником акцизного податку, а саме: при купівлі у нерезидента та при купівлі у резидента?

Відповідно до пп. 212.1 ПКУ, платниками акцизного податку, зокрема, є:

  • особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;
  • особа - суб'єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України.
  • особа, на яку покладається дотримання вимог митних режимів, що передбачають звільнення від оподаткування, у разі порушення таких вимог.

Згідно з пп. 213.1 ПКУ, об'єктами оподаткування, зокрема, є операції з:

  • реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);
  • реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу;
  • ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України.

Отже, в даному випадку підакцизною операцією є ввезення метанолу як підакцизного товару на територію України, яке відбувається внаслідок придбання метанолу у нерезидента. Акцизний податок сплачується при ввезенні підакцизних товарів на територію України на дату подання контролюючому органу митної декларації для митного оформлення (пп. 216.4 ПКУ).

При придбанні метанолу у вітчизняного постачальника податкові зобов’язання з акцизу не виникають. Також підприємство не є виробником підакцизних товарів і тому не є платником акцизу з реалізації вироблених підакцизних товарів.

 

Щодо реєстрації платником акцизного податку при ввезенні підакцизних товарів

У випадку ввезення суб'єктом господарювання пального (в даному випадку – метанолу) на митну територію України, такий суб'єкт є платником акцизного податку відповідно до пп. 212.1.2 ПКУ та згідно з пп. 222.2.1 ПКУ сплачує акцизний податок до або в день подання митної декларації.

Крім того, реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ в абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного, зокрема, для власного споживання чи промислової переробки.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, зокрема, при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Своєю чергою, не є акцизним складом (пп. 14.1.6 ПКУ) приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Отже, якщо у підприємства немає акцизного складу, то воно не здійснює реалізацію пального на митній території України. Тому воно не повинно реєструватися платником акцизного податку, подавати декларації з акцизного податку та реєструвати акцизну накладну. Воно вже сплатило акцизний податок на митниці, після цього метанол є очищеним від митних платежів і може використовуватись далі у звичайному порядку для виробництва непідакцизної продукції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»