• Посилання скопійовано

Підприємець відкрив продуктовий магазин зі спиртним: що з ПДВ та роздрібним акцизом?

ФОП на загальній системі відкрив продуктовий магазин, отримав ліцензію на алкоголь та встановив РРО (об’єм реалізації в рік - до 1 млн грн). Чи повинен ФОП реєструватися платником ПДВ та акцизного податку? Якщо так, то чи повинен він реєструвати акцизний склад та виписувати акцизні накладні?

 ПДВ

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, а операції із продажу продуктів харчування в цілому[1] та продаж алкоголю є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «а» пп. 185.1, пп. 14.1.191 ПКУ), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Якщо особа, яка відповідно до пп. 181.1 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою (пп. 182.1 ПКУ).

Таким чином, якщо за останніх 12 календарних місяців (зверніть увагу, не рік, а останні календарні місяці) обсяг операцій із постачання продуктів складає до 1 млн грн, то реєструватися платником ПДВ в обов’язковому порядку не потрібно. Втім це зробити можна на добровільних засадах.

 

Акциз

Відповідно до роз’яснення податківців в ІПК від 07.08.2019 р. №3676/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, фізичні особи - підприємці, які здійснюють продаж підакцизних товарів, зокрема, тютюну, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої трупи, зазначена діяльність може здійснюватися на загальній системі оподаткування, за умови отриманням ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та реєстрації суб’єкта господарювання платником акцизного податку.

Отож, аби займатися продажем підакцизного товару, відповідно до умов питання - це алкогольні напої[2], ФОП має зареєструватися платником акцизного податку.

Так, відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ, СГ роздрібної торгівлі, що реалізують підакцизні товари, є платниками акцизного податку.

 

Нагадаємо!

Реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об'єктах громадського харчування (пп. 14.1.212 ПКУ).

 

Такі особи підлягають обов'язковій реєстрації як платники акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше за граничний строк  (20 числа наступного звітного періоду) подання декларації акцизного податку за місяць, у якому здійснюють господарську діяльність (пп. 212.3.11 ПКУ) - тобто до 20 числа наступного звітного періоду, в якому розпочато діяльність, слід подати декларацію. Платники роздрібного акцизу заповнюють і подають лише розділ Д Акцизної декларації та Додаток 6 до неї. Про це ми писали тут.

Для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, що реалізуються в роздрібній мережі, ставка податку становить 5 % (пп. 215.3.10 ПКУ). Про це ми зазначали тут.

Серед тих, хто має складати акцизну накладну, що зазначено у п. 231.1 ПКУ, немає роздрібних продавців алкогольних напоїв, отож складати накладну не потрібно.

Як роздрібний магазин, так і місця зберігання оптових партій не потрапляють під визначення акцизного складу (за умови, що там не здійснюються операції з вироблення, оброблення, змішування, розливу, а також реалізація спирту етилового). Отож реєструвати акцизний склад також не потрібно. Детально про це ми писали тут та тут.

***

Читайте також:

 


[1] Хоча постачання продуктів дитячого харчування й звільнене від ПДВ (пп. 197.1.1 ПКУ), втім податківці наполягають, що такі операції такої включаються для визначення ліміту в 1 млн грн – див. тут.

[2] Згідно з пп. 215.1 ПКУ до підакцизних товарів належать, зокрема, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу "живого" бродіння).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506