• Посилання скопійовано

Зберігаємо пальне у балонах по 5 кг: чи треба ліцензію?

1Чи треба ліцензію на зберігання пропілену (код УКТ ЗЕД 2901220000)? Чи потрібна така ліцензія, якщо зберігається пропан (код УКТ ЗЕД 2711121900) в балонах по 5 кг. Ці балони перевізні, поворотні, а тому в день придбання або протягом 2-3 днів СГ заправляє із них холодильні установки для власного виробництва

Що стосується визначення пального

При вирішенні питання щодо необхідності отримання ліцензій на пальне (ліцензій на оптову чи роздрібну торгівлю та/або ліцензії на зберігання) слід дивитися, чи УКТ ЗЕД відповідних товарів зазначений у переліку пп. 215.3.4 ПКУ.

Адже термін «пальне» вживається в Законі №481, який вимагає отримання таких ліцензії, у значенні, наведеному в ПКУ (абз. 65 ст. 1 Закону №481). Про це ми, зокрема, писали тут.

Відповідно до пп. 215.3.4 ПКУ пропілен не належить до пального, а тому ліцензію на зберігання пропілену в будь-якому разі не потрібно отримувати.

Що стосується пропану, то код УКТ ЗЕД  2711121900 значиться серед переліку підакцизних товарів у пп. 213.3.4 ПКУ, а отже, є пальним, тому слід з’ясовувати, чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання такого пального більш ґрунтовно.

 

Зберігання пального у перевізних балонах

Податківці в ІПК від 15.08.2019 р. №3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК роз’яснили, що ліцензія на зберігання пального не потрібна, якщо воно зберігається у нестаціонарних ємностях (каністрах та іншій дрібній тарі). Коментар до даного листа ви можете прочитати тут

А наразі відмітимо, що у цій ІПК платник податку питав: чи потрібно отримувати ліцензії на зберігання палива у пересувних ємностях (цистернах) – паливозаправник та цистерна-причеп, загальним обсягом до 30 куб. м?

Податківці чітко відповіли, що у розумінні Закону №481, суб'єкту господарювання необхідно отримувати ліцензію для здійснення зберігання пального у стаціонарних цистернах/ємностях.

Тож податківці погоджуються із нами, що ліцензію на зберігання пального слід отримувати, якщо пальне зберігається у стаціонарних ємностях, які мають чітку прив’язку до місця (території).

Втім у коментарі тут ми зауважували, що йдеться про індивідуальну консультацію, а вона надавалася конкретному платнику податків і захистить від штрафів лише його. Тому, аби уникнути непорозумінь із контролюючим органом, радимо отримати власну ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»