• Посилання скопійовано

Коли складається акцизна накладна при продажі паливних талонів?

ФОП на загальній системі оподаткування здійснює продаж талонів на пальне з подальшим частковим відвантаженням пального на АЗС. Як та коли необхідно складати акцизну накладну?

Згідно з абз. 2 пп. 231.1 ПКУ платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, встановлених ст. 229 ПКУ.

При цьому, у пп. 14.1.212 ПКУ зазначено, що реалізація пального для цілей оподаткування акцизним податком - це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Отже, платник податку складає АН саме на дату фізичного відпуску пального покупцю. За операцією з продажу паливних талонів обов'язок складання АН не виникає, оскільки не відбувається фізичний відпуск пального.

Аналогічне роз'яснення від податківців ми наводили тут та тут. Порядок складання АН при відпуску пального через паливороздавальні колонки суб'єктам господарювання ми наводили тут та тут.

Строки реєстрації АН, складених при реалізації пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, – не пізніше 15-ти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»