• Посилання скопійовано

Зміни щодо акцизного податку у випадку здійснення операцій за ст. 229 ПКУ

Підприємство придбаває бензол у вітчизняних постачальників для виробництва непідакцизної продукції та включено до Переліку №158. Чи стосуються цього підприємства зміни у справлянні акцизного податку з 01.07.2019 року?

Запитання:

Бензол з кодом УКТ ЗЕД 2707 10 90 00 придбавається підприємством у вітчизняних постачальників та використовується як сировина для виробництва хімічної продукції з кодом УКТ ЗЕД 2707 99 11 00, яка не є підакцизним товаром. Підприємство включено до Переліку №158. Чи стосуються цього підприємства зміни у справлянні акцизного податку з 01.07.2019 року?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 14.1.145 ПКУ підакцизні товари (продукція) - товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які у ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Відповідно до пп. 14.1.141-1 ПКУ пальне – це нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

Бензол з кодом УКТ ЗЕД 2707 10 90 00 присутній у переліку підакцизних товарів у пп. 215.3.4 ПКУ, а отже, він підпадає під визначення пального.

Відповідно до пп. 14.1.224 ПКУ розпорядник акцизного складу – це суб’єкт господарювання - платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Відповідно до пп. 14.1.224-1 ПКУ розпорядник акцизного складу пересувного - суб’єкт господарювання - платник акцизного податку, який є власником пального та який з використанням транспортного засобу незалежно від того, кому належить такий транспортний засіб:

  • реалізує або зберігає пальне;
  • ввозить пальне на митну територію Україні, з якого сплачено акцизний податок або на умовах, визначених ст. 229 ПКУ.

Таким чином, бензол з кодом УКТ ЗЕД 2707 10 90 00 відноситься до пального і є підакцизним товаром, а підприємство, що придбаває бензол у вітчизняних постачальників, є власником такого бензолу та зберігає його, отже, воно є розпорядником акцизного складу і акцизного складу пересувного, якщо виконуються умови пп. 14.1.224 ПКУ та пп. 14.1.224-1 ПКУ.

Операції з придбання вітчизняного бензолу та виготовлення з нього хімічної продукції з кодом УКТ ЗЕД 2707 99 11 00, яка не є підакцизним товаром, не підпадають під звільнення відповідно до  пп. 213.3.5 ПКУ, оскільки не виконуються умови, зазначені в цьому підпункті.

Особливості оподаткування бензолу, який придбавається у вітчизняних постачальників на митній території України та використовується як сировина для хімічної промисловості, визначені у пп. 229.6 ПКУ. Зокрема, такий бензол може бути реалізований як сировина для виробництва в хімічній промисловості за нульовою ставкою акцизного податку. У такому разі контролюючі органи здійснюють контроль за їх цільовим використанням, застосовуючи податковий вексель.

Відповідно до пп. 229.6.1 ПКУ операції з передачі бензолу, що використовується як компоненти моторних палив (зокрема, з кодом 2707 10 90 00 згідно з УКТ ЗЕД) у межах однієї юрособи здійснюються без оформлення податкового векселя з обов’язковим підтвердженням цільового використання бензолу в порядку, передбаченому пп. 229.6 ПКУ для операцій з оформлення податкового векселя.

Отже, ми прийшли до висновку, що підприємство, яке придбаває вітчизняний бензол з метою його використання як сировини для хімічної продукції, повинно зареєструвати акцизний склад (склади).

Проте згідно з пп. 230.1.2 ПКУ акцизні склади, на яких здійснюються виключно зберігання та реалізація, зокрема, бензолу, не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками.

Один акцизний склад може бути зареєстрований виключно одним розпорядником акцизного складу. Один розпорядник акцизного складу може зареєструвати один і більше акцизних складів.

Відповідно до пп. 231.1 ПКУ акцизна накладна складається при купівлі-продажу бензолу – його постачальником, а також самим підприємством-покупцем бензолу при відпуску його у виробництво непідакцизної хімічної продукції.

Нагадаємо, що з 01.07.2019 р. діять нові форми акцизних накладних - див. проект>>

Також потрібно буде отримати ліцензію на зберігання бензолу, оскільки з метою застосування Закону №481  бензол є пальним в розумінні ПКУ (див. ст. 1 Закону №481). Більш докладно про ліцензування зберігання пального ми писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    Сьогодні 11:046
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202455
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024473
  • Чи потрібна ліцензія на зберігання пального в балонах?
    Підприємство платник акцизу, має акцизні склади, де зберігає газ (пропан-бутан) для своїх виробничих потребр (ліцензію на зберігання палива). Підприємству потрібно для просушування вагонів використовувати лампи-горілки на газу, до яких прикріплюється балон і використовується пальне. Дані балони планують заправляти на АЗС. Чи потрібно нам показувати по акцизу використання даного газу, якщо у нас прихідної акцизної накладної не буде? Чи потрібно ліцензію на зберігання якщо дані балони 2-3 штуки заправлені будуть лежати в складі десь 1-2 дні ,поки їх не використають, але на цей склад немає ліцензії на зберігання чи буде це виробничим обладнанням і без ліцензії?
    06.02.202468
  • Невідповідність даних МД та транспортної накладної CMR: нюанси застосування нульової ставки ПДВ
    Підприємство-виробник експортувало до Молдови вироби з металу. Митна декларація містить такі відомості: номенклатура «фланцевий профіль P30», кількість - 8000 шт; CMR: номенклатура «профіль P30», кількість – 800 шт. Митна декларація оформлена правильно та засвідчує факт перетинання митного кордону України. Чи може стати причиною відмови в застосуванні 0% ставки ПДВ невідповідність в МД та CMR?
    09.01.202472