• Посилання скопійовано

Хто повинен реєструвати акцизний склад: зберігач чи поклажодавець пального?

Підприємство є платником акцизного податку на підставі ст. 212.1.15 ПКУ. Усі нафтопродукти знаходяться на зберіганні у підприємства-зберігача (на підставі договору зберігання). Кому потрібно з урахуванням положень пп. 22-24 підрозділу 5 розділу XX ПКУ реєструвати акцизні склади в СЕАРП: поклажодавцю чи зберігачу?

Ще у грудні 2018 р. податківці зазначали, що операції з відпуску пального, яке передано на відповідальне зберігання згідно з договором, за талонами із наданням отримувачу фіскального звітного чеку, у якому вказано вид торгівлі "зі зберігання", як у особи, яка реалізує пальне, - не є об'єктом оподаткування акцизним податком, оскільки такі операції не відносяться до реалізації пального у розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ (див. ІПК від 29.12.2018 р. №5481/ІПК/08-01-40-04-16).

У 2018 році до пп. 14.1.212 ПКУ не вносилися зміни, тож він має таку ж редакцію станом на 01.07.2019 р., як і дата вищевказаної ІПК. З цього можна зробити висновок, що операції з надання пального на відповідальне зберігання та повернення зі зберігнання не будуть оподатковуватися акцизним податком.

Проте звертаємо увагу на оновлене визначення акцизного складу у пп. 14.1.6 ПКУ. Ми аналізували ці зміни у нашій аналітиці тут>>

Зокрема, не є акцизним складом склад пального, якщо обсяги отримання пального протягом календарного року в цілому для такого СГ (крім платників ЄП 4-ї групи) за період з 1 січня по 31 грудня, без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії, не більше 1000 куб.м, загальна місткість ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального на кожному окремому складі, не більше 200 куб. м для кожного приміщення або території, а також пальне використовується виключно для потреб власного споживання та не здійснюються операції з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Розпорядник акцизного складу – це суб’єкт господарювання, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, навантаження-розвантаження, зберігання пального (крім скрапленого газу природного, бензолу, метанолу), крім суб’єктів господарювання, які використовують приміщення, розташовані на митній території України, для навантаження-розвантаження, зберігання пального виключно для потреб власного споживання пального (пп. 14.1.224 ПКУ).

Отже, лише в разі відповідності вищезазначеним умовам, такий склад пального не буде вважатися акцизним складом, а СГ не буде  розпорядником такого акцизного складу.

У іншому разі, виходячи з цих норм, реєструвати акцизний склад повинен зберігач, адже у визначенні розпорядника акцизного складу немає прямого застереження про те, що зберігач пального не є розпорядником акцизного складу. Головним є сам факт фізичного зберігання пального у ємностях, що належать СГ (тобто зберігачу), а не наявності лише права власності на пальне без його фактичного зберігання на підприємстві (у поклажодавця).

Разом з цим, оскільки практики застосування нового законодавства ще немає, радимо звернутися до органів ДФС за наданням індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024773
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202414
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024505