• Посилання скопійовано

Чи потрібно реєструвати акцизний склад при продажу алкоголю?

Підприємство здійснює оптову та роздрібну торгівлю готовою алкогольною продукцією. Чи потрібно підприємству реєструвати місця зберігання оптових партій алкогольної продукції та роздрібний магазин як акцизний склад? Чи потрібно виписувати акцизні накладні?

Акцизний склад

Згідно з пп. 14.1.6 ПКУ акцизний склад - це спеціально обладнані приміщення на обмеженій, розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі, а також реалізації спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

При цьому, не є акцизним складом, зокрема, приміщення відокремлених підрозділів розпорядника акцизного складу, які використовуються ним виключно для пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі маркованих марками акцизного податку горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу, а також для здійснення оптової та/або роздрібної торгівлі відповідно до отриманої розпорядником акцизного складу ліцензії.

Водночас, зміни, передбачені в ПКУ (зокрема, в частині акцизних складів) з 01.07.2019 р., щодо акцизних складів пов’язаних з алкогольною продукцією не передбачаються.

Таким чином, як роздрібний магазин, так і місця зберігання оптових партій не потрапляють під визначення акцизного складу (за умови, що там не здійснюються операції з вироблення, оброблення, змішування, розливу, а також реалізація спирту етилового).

 

Акцизна накладна

Згідно з пп. 231.1 ПКУ акцизна накладна складається при реалізації пального. Таким чином, складати акцизну накладну на операції з реалізації алкогольної продукції (як оптової, так і роздрібної) не потрібно.

З 01.07.2019 р. ситуація щодо акцизних накладних зазнає змін. Так, акцизну накладну доведеться виписувати і при реалізації спирту етилового, а також при здійсненні операцій з етиловим спиртом, які зазначені у пп. 229.1 ПКУ.

Отже, якщо підприємство здійснює лише реалізацію алкогольної продукції без здійснення операцій із спиртом етиловим, то складати податкову накладну з 01.07.2019 р. також не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»