• Посилання скопійовано

Компенсація витрат на пальне, придбане за кордоном: що з акцизом?

Підприємство є платником акцизного податку. Працівник у закордонному відрядженні здійснив заправку службового автомобіля пальним. Як цю операцію відобразити в декларації з акцизного податку?

Згідно з абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ — це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.

При цьому відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

  • отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в  ЄРАН;
  • ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;
  • вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування згідно з пп. 213.1.1 цього пункту, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

Юрособа – нерезидент також не може бути зареєстрована платником акцизного податку (лист ДФС від 14.03.2017 р. №5095/6/99-99-15-03-03-15), відповідно не може виписати акцизну накладну на покупця- резидента України (адже працівник у відрядженні діє не від свого імені, а від імені СГ).

Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами (ч. 2 ст. 380 МКУ).

Водночас, згідно з абз. 2 п. 231. 1 ПКУ платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального, зокрема, використаного для власного споживання та реєструвати її в СЕАРП. А СЕАРП є системою, яка дозволяє контролювати в автоматичному режимі здійснення платниками податку операцій обігу та реалізації пального всередині країни, а введена акцизна накладна – це обов’язковий електронний документ, який складається при всіх операціях реалізації пального на внутрішньому ринку та реєструється у ЄРАН.

З огляду на вищесказане вважаємо, що якщо пальне придбане й використане за кордоном, то його обіг та реалізація відбулися за межами території України, а отже, реєструвати акцизну накладну не потрібно.

Якщо ж придбаний бензин за кордоном використовувався на території України, то вважаємо, що й тут немає потреби складати накладну. Пояснимо нашу думку. Відповідно до п. 231.3 ПКУ акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального, а її реєстрація у ЄРАН здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

Отже, продавець пального, який зареєстрований платником акцизного податку з реалізації пального, складає акцизну накладну на продаж такого пального у загальному порядку – тобто на ім’я покупця – платника акцизного податку.

Як ми вказали вище, якщо покупець зареєструвався як платник акцизного податку з реалізації пального, він зобов'язаний складати акцизні накладні на обсяги пального, придбаного  та використаного для власних потреб, та реєструвати їх у ЄРАН у визначені п. 231.6 ПКУ терміни (лист ДФС від 02.02.2017 р. №2324/7/99-99-12-03-03-17, ІПК від 26.10.2018 р. №4597/6/99-99-15-03-03-15/ІПК).

Тож, за загальним правилом, якщо підприємство придбає пальне, на нього виписується акцизна накладна як на покупця, а потім такий покупець при використанні пального для власних потреб, дійсно має виписувати акцизну накладну, якщо зареєстрований платник акцизу, щоб списати отриманий обсяг палива в СЕАРП.

Оскільки бензин був придбаний за кордоном, декларувати бензин в баку при перетині кордону також не потрібно, продавець бензину – нерезидент, відповідно немає накладної, тож немає й придбаного обсягу палива в СЕАРП, а правила й принципи з акцизного податку мають бути однаковими, тому вважаємо, що не потрібно складати акцизну накладну, адже немає що списувати в СЕАРП.

Втім, у зв’язку із тим, що податківці із цього приводу ще не надавали жодних роз’яснень, радимо звернутися до ДФС за індивідуальною податковою консультацією (п. 52.2 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024760
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202413
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024504