• Посилання скопійовано

Реалізація лікарського засобу, виготовленого на етиловому спирті: що з акцизним податком?

Чи є об'єктом оподаткування акцизним податком реалізація лікарського засобу, виготовленого на основі етилового спирту в умовах аптеки?

Спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння) належать до підакцизних товарів (пп. 215.1 ПКУ).

Операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є об'єктами оподаткування (пп. 213.1.9 ПКУ).

Особливості оподаткування деяких підакцизних товарів залежно від напряму його використання, встановлені в ст. 229 ПКУ.

Відповідно до пп. «б» пп. 229.1.1 ПКУ акцизний податок справляється за ставкою 0 грн за 1 літр 100% спирту етилового, який використовується для виробництва лікарських засобів (у т. ч. компонентів крові і вироблених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів.

У пп. 229.1.2 ПКУ зазначено, що до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого (спирту технічного), біоетанолу, що використовуються для виробництва окремих видів продукції, та на які нормами вищевказаного підпункту встановлено ставку податку 0 грн 1 літр 100% спирту, видається податковий вексель на суму акцизного податку, нарахованого на обсяг спирту, що отримується виходячи зі ставки, визначеної у пп. 215.3 ПКУ (126,96 грн за 1 л спирту етилового, неденатурованого, код УТК ЗЕД 2207).

Згідно з пп. «б» пп. 229.1.5 ПКУ податковий вексель може бути виданий виробником лікарських засобів.

Положеннями пп. 229.1.8 ПКУ передбачено, що податковий вексель вважається погашеним у разі документального підтвердження факту цільового використання спирту етилового для виробництва продукції, визначеної в пп. 229.1.1 ПКУ.

ДФС в листі від 13.10.2015 р. №21707/6/99-99-19-03-03-15 повідомляє, що спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. см, крім таких лікарських засобів як бальзами.

Лікарський засіб у вигляді розчину, активною речовиною якого є спирт етиловий, у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. см (крім таких лікарських засобів як бальзами) не є підакцизним товаром.

ДФС у Тернопільській області повідомляє, що оскільки вироблений підприємством товар не є алкогольним напоєм, а використовується як лікарський засіб у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. см, то на нього не розповсюджуються норми щодо оподаткування 5% акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»