• Посилання скопійовано

Заправляєте транспортний засіб підрядника: чи реєструватися платником акцизного податку?

Підприємство замовляє транспортні послуги та забезпечує виконавця паливом шляхом надання талонів на пальне та смарт-карток. Чи є замовник платником акцизного збору?

Платником акцизного податку є особа, що реалізує пальне (пп. 212.1.15 ПКУ).

Суб’єкт господарської діяльності, який здійснює будь-які операції, визначені абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ, є особою, яка реалізує пальне, і відповідно є платником акцизного податку.

Відповідно пп. 14.1.212 ПКУ реалізація пального для цілей розділу VI ПКУ — будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів, які передбачають перехід права власності або права розпорядження.

При цьому слід зазначити, що відповідно до Інструкції № 281/171/578/155 талон — це спеціальний талон, придбаний за умовами та відпуск¬ною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які позначені на ньому.

У підкатегорії 116.01 «ЗІР» податківці зазначають, що обов’язок реєструватись платником акцизного податку залежить від того, чи здійснює підприємство, що реалізує (передає) талони відпуск пального, безпосередньо передачу (заправку) пального чи ні. З цього роз’яснення випливає таке:

  • у разі, якщо суб’єкт господарювання здійснює операції лише з талонами та/або смарт-картками на пальне, без реалізації пального в розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ, при цьому договором передбачено постачання карток (талонів), як торгівельної послуги на отримання палива, то за такими операціями у суб’єкта господарювання не виникає необхідності реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, об’єкт оподаткування акцизним податком при цьому не виникатиме.
  • якщо за даними первинних документів суб’єкт господарювання здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, які отримуються та/або надаються як доповнення до видаткових накладних на паливо, у цьому випадку суб’єкт господарювання є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 ПКУ. І відповідно виникає необхідність реєструватися платником акцизного податку.

Однак водночас, спеціалісти з «Віснику» стверджують, що з огляду на те, що талони на пальне підтверджують право їх власника на отримання на АЗС нафтопродукту, операції з передачі (реалізації) талону є за своєю суттю продажем пального.

І відповідно до цього роз’яснення виникає необхідність реєструватись платником акцизного податку.

Отже,  з однієї сторони суб’єкт господарювання продажу пального не здійснює, а з іншого маємо доволі фіскальну (хоч і не офіційну) позицію податківців. Тому зважаючи на спірний підхід до такої ситуації, радимо для убезпечення, отримати суб’єкту господарювання індивідуальну податкову консультацію податківців і діяти вже за нею, адже тільки така індивідуальна консультації буде для платника податків захистом під час перевірки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»