• Посилання скопійовано

Початок ЗЕД-діяльності: на що звернути увагу?

Підприємство укладає ЗЕД-договір на експорт товару до Великої Британії. Які дії бухгалтера? Які контролюючі органи слід повідомити?

В першу чергу зауважимо, що здійснення ЗЕД-діяльності не потребує спеціальної реєстрації у податкових органах. Однак, все ж таки про певні «підготовчі» дії слід подбати, зокрема:

  • відкрити валютний рахунок на який надходитиме оплата від нерезидента. Нагадаємо, що відповідно до п. 21 розд. II Постанови НБУ від 02.01.2019 р. №5, граничні строки розрахунків за операціями з експорту товарів становлять 365 календарних днів. Про те, на які операції ці граничні не поширюються, ми писали тут;
  • стати на облік у митному органі. Взяття на облік осіб здійснюється одноразово, до або при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими покладено на митні органи, шляхом:
    • особистого звернення особи до відповідного підрозділу митниці або уповноваженої посадової особи в пункті пропуску;
    • направлення особою документів у паперовій формі поштовим зв’язком на адресу відповідного підрозділу митниці;
    • направлення особою електронних документів засобами електронного зв’язку до ЄАІС;
    • внесення особою облікових даних на Єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі»;
  • перевірити необхідність ліцензії на експорт товарів. Загалом на експорт товарів ліцензія не потрібна. Однак є певні види товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, або здійснюється за встановленими квотами (про ліцензії та квоти на 2022 рік ми писали тут).

Що ж до дій бухгалтера, то тут слід звернути увагу на певні нюанси бухгалтерського та податкового обліку.

 

ПДВ

До операцій з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту встановлено ставку ПДВ - 0%. При цьому, на дату складання митної декларації, яка підтверджує факт вивезення товарів за межі митної території України необхідно скласти ПН (на дату передоплати від нерезидента ПН не складається). Обсяг експортної операції (база оподаткування) визначається як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в митній декларації, оформленій за такою експортною операцією – а саме у графі 42 «Ціна товару» митної декларації.

 

Облік та податок на прибуток

Згідно з п. 8 П(С)БО 15, дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів) визнають при дотриманні всіх таких умов:

  • покупцеві передані ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товари);
  • підприємство не здійснює надалі управління і контроль за реалізованою продукцією (товарами);
  • сума доходу може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов’язані із цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Тобто на дату передачі нерезиденту права власності на товар, підприємство визнає дохід із застосуванням курсу НБУ на цю дату. В обліку така операція відображатиметься так:

  • Дт 362 Кт 702 – продаж товару;
  • Дт 902 Кт 287 – списано собівартість експортованого товару.

Якщо підприємством було отримано аванс від нерезидента, то дохід у розмірі авансу визнається за курсом на дату передоплати. При цьому, заборгованість нерезидента за поставленими товарами є монетарною заборгованістю, а отже, виникає необхідність здійснювати перерахунок курсових різниць за нею як на дату операції (погашення), так і на дату балансу.

Якщо підприємство є платником податку на прибуток і застосовує податкові різниці, а організаційно-правова форма нерезидента наведена у Переліку №480, то слід звернути увагу на коригування фінрезультату, передбачене пп. 140.5.5-1 ПКУ.

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії

Partnership (Ordinary Partnership)

 

партнерство (звичайне партнерство)

Partnership (Ordinary Partnership)

Limited Partnership

LP

обмежене партнерство

Limited Partnership

Limited Liability Partnership

LLP

партнерство з обмеженою відповідальністю

Limited Liability Partnership

Детальніше про те, коли фінрезультат можна не коригувати, ми писали тут. Матеріали за темою «Зовнішньоекономічна діяльність» можна знайти тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202465
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202464
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024274
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024505
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023259