• Посилання скопійовано

Продаж автомобіля фізособі-нерезиденту на території України

Чи може підприємство закрити валютний контроль за експортною декларацією виписками банку та видатковою накладною?

Запитання:

Фізособа-нерезидент згідно з договором перерахував кошти у гривні з банку на території України на гривневий рахунок підприємства. Підприємство відвантажило автомобіль згідно з виписаною видатковою накладною, а також зареєструвало податкову накладну. Після оформлення документів нерезидент вивіз автомобіль за межі України оформивши експортну декларацію на підприємство. Виник валютний контроль.

Чи може підприємство закрити валютний контроль за експортною декларацією виписками банку та видатковою накладною. Які податкові наслідки?

 

Відповідь:

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з:

  • постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ — оподатковуються за ставкою 20%;
  • вивезення товарів за межі митної території України  — оподатковуються за ставкою 0%.

Якщо здійснювалась «класична» операція (на митній території України) постачання автомобіля, то така операція не попадає під валютний контроль за своєю суттю на відміну від розрахунків за експортними операціями.

У разі експорту товарів відповідно до пп. «б» п. 187.1 ПКУ датою виникнення ПЗ з ПДВ є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України. Причому товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене митною декларацією. І на дату виникнення ПЗ відповідно до п. 201.1 ПКУ платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну з типом причини «07» та зареєструвати її в ЄРПН. 

Відповідно до розділу 2 Інструкції №136 виручка резидентів підлягає зарахуванню на їх рахунки в банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше встановленого законодавством України строку з дати оформлення МД. Відлік законодавчо встановленого строку розрахунків банк починає з наступного календарного дня після дня оформлення МД.

Згідно з п. 1.1 Інструкції №136 коли відбувається здійснення експортної поставки, оформляється МД. Дані з електронного реєстру вивізних митних декларацій, подаються Державною митною службою України до Нацбанку. А надалі, уповноважений банк згідно з цією Інструкцією контролює дотримання резидентом установлених законодавством строків розрахунків за експортною операцією резидента, якщо на дату митного оформлення розрахунки за такою операцією не завершені (кошти від продажу нерезиденту товару на поточний рахунок резидента не надійшли або надійшли не в повному обсязі) або в банку немає інформації про завершення розрахунків за такою операцією.

Зверніть увагу, необхідною умовою для здійснення розрахунків у гривнях між резидентами і нерезидентами за операціями купівлі-продажу товарів через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів є визначення гривні як валюти розрахунків в укладених зовнішньоекономічних договорах (контрактах). Статтею 17 Указу №41/98 встановлено, що розрахунки у валюті України за експортно-імпортними операціями здійснюються резидентами України в порядку, передбаченому для розрахунків у іноземній валюті Законом №185. Тобто при здійсненні розрахунків у гривнях суб’єкти ЗЕД мають дотримуватися строків розрахунків.

Для здійснення резидентами розрахунків у валюті України за експортно-імпортними операціями з нерезидентами використовуються кореспондентські рахунки в гривнях. Порядок ведення кореспондентських рахунків визначено розділом 4 Положення №118.

Відповідно до п. 4.2 Положення №118, для здійснення контролю уповноваженим банком за операціями резидентів кошти в гривнях, які надійшли з кореспондентського рахунку банку-нерезидента, підлягають попередньому зарахуванню на розподільчий рахунок та обліковуються на цьому рахунку до того часу, поки клієнт не надасть банку документи, передбачені вимогами Положення №118, але не більше п'яти робочих днів (враховуючи день зарахування коштів на розподільчий рахунок). Перерахування гривні на поточний рахунок клієнта здійснюється лише після одержання банком підтвердних документів. 

За п. 4.4 Положення №118 перерахування коштів на користь резидентів за товари здійснюється на підставі експортно-імпортних договорів резидентів з нерезидентами.

Відповідно підприємство повинно звернутись безпосередньо в уповноважений банк для зняття операції з валютного контролю, та подати йому наявні документи – договір купівлі-продажу автомобіля, видакову накладну, виписку банку, яка свідчить про отримання оплати.

Але, якщо виявиться, що це постачання товару на митній території України, тоді така операція не може розглядатись яе експорт товару. Відповідно ця операція підлягає оподаткуванню ПДВ за ставкою 20% і відображається тільки у рядку 1.1 декларації з ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202449
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202453
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024249
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024480
  • За якими курсами оприбуткувати імпортний товар, який був оплачений раніше?
    В 2021-2022 рр. підприємство повернуло дефектні товари іноземному постачальнику. В серпні 2023 р. постачальник надав кредит-ноту на ці товари на 1570,8 євро. В гривнях це 1570,8 * 33,9292 = 53295,99 грн. В липні 2023 р. отримали інвойс на нові товари - 27497,26 євро, оплатили на 1570,8 євро менше з врахуванням кредит-ноти. Курс на дату оплати – 40,4046 грн/євро, на суму 1047548,25 грн. Товар отримали 05.08.2023 р., в МД зазначена вартість товару 27497,26 євро та 1111015,79 грн, як в інвойсі. Як закрити рахунок 632 у валюті та в гривнях?
    18.08.2023242