• Посилання скопійовано

ФОП не повідомив держреєстратора про зміну місця проживання: які наслідки?

ФОП-"єдинник" змінив місцепроживання, проте своєчасно не вніс відповідні зміни до Держреєстру. Протягом періоду, що вже більше року, ФОП подає звітність та сплачує податки за старим місцем проживання. Як вийти із даної ситуації з мінімальними наслідками? Чи є відповідальність за несвоєчасне внесення змін до Держреєстру?

У Держреєстрі є дані щодо місцезнаходження ФОПа (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізособою - підприємцем) - п. 5 ч. 4 ст. 9 Закону №755.

На відміну від юрособи, місцезнаходження фізосіб підтверджується відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема, Законами №1382№1706.

Місце проживання або адреса, за якою здійснюється зв'язок з фізособою-підприємцем, визначається або відміткою у паспорті про місце реєстрації, або довідкою внутрішньопереміщеної особи. 

Якщо місце реєстрації фізособи-підприємця змінюється, вона має повідомити про це держреєстратора. Записи до ЄДР вносяться за заявницьким принципом й допоки заяви від підприємця не буде, у держреєстратора немає підстав вносити хоча б якісь дані щодо такого підприємця.

Стаття 18 Закону №755 дає перелік документів, які необхідно подати держреєстратору у випадку реєстрації, припинення або внесення змін щодо даних про підприємця.

Так, зокрема, для держреєстрації змін до відомостей про фізособу - підприємця, що містяться в ЄДР, подаються такі документи:

  1. заява про державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі;
  2. документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених цим Законом;
  3. копія довідки про зміну реєстраційного номера облікової картки - у разі внесення змін, пов’язаних із зміною реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  4. копія першої сторінки паспорта та сторінки з відміткою про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта - у разі внесення змін, пов’язаних із зміною серії та номера паспорта, - для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта;
  5. договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства - у разі створення фізичною особою - підприємцем сімейного фермерського господарства відповідно до Закону "Про фермерське господарство"; договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства у новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в договорі (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Як бачимо, про долучення копії сторінки із місцем реєстрації – ані слова. Більше того, окремого алгоритму внесення змін щодо інформації про зміну місця реєстрації також немає.

З одного боку, ЄДР має містити актуальну інформацію і при зміні місця реєстрації підприємець має повідомити держреєстратора, а він  - податківців.  Але строку для такого повідомлення не передбачено!

Хто ще може повідомити податківців? За нормами пп. 70.6 ПКУ, органи держреєстрації актів цивільного стану, органи внутрішніх справ, органи, що здійснюють реєстрацію фізосіб зобов'язані подавати відповідним контролюючим органам інформацію щодо зміни даних, які включаються до облікової картки фізособи - платника податків, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця.

Є ще пп. 117.1 ПКУ, який передбачає штраф у 340 грн, зокрема, за неподання заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі. На наш погляд, накладення даного штрафу є досить сумнівним, бо щоб накласти такий штраф, потрібно таке правопорушення виявити – а це малоймовірно. 

Ні податківці, ні держреєстратор не може ініціювати подання документів на внесення змін щодо нового місця реєстрації підприємця. Строків для внесення змін до облікових даних платника податків не передбачено, а отже, на нашу думку, відповідальності за такий "несвідомий" вчинок як неповідомлення держреєстратора про зміну місця реєстрації для підприємця не передбачено.

Тож цей ФОП може змінити своє місцепроживання в Держреєстрі зараз і без подальших негативних наслідків. Зміна місця сплати податків та подання звітності відбудеться лише після внесення змін до Держреєстру – у загальному порядку.

Також ФОП за бажанням може подати заяву про припинення підприємницької діяльності за старою адресою – теж без негативних наслідків.

Також читайте тут, туттут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202475
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024929
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428