• Посилання скопійовано

Заправка авто працівника, яке використовується підприємством за договором компенсації: чи є додаткове благо?

У своїй діяльності підприємство використовує авто працівника за договором про компенсацію експлуатації авто. Серед іншого у цьому договорі прописано, що підприємство придбає ПММ та видає талонами для заправки автомобіля паливом, використаним ним під час виконання трудових обов'язків. Чи буде тут додаткове благо?

Якщо підприємство бажає уникнути виникнення додаткового блага, тоді має документально оформити взаємовідносини щодо використання автомобіля із працівником, бо якщо цього не зробити, то без додаткового блага у вигляді безкоштовно отриманого бензину не обійтися.

Щодо використання авто, що належить працівнику, в господарській діяльності підприємства оформленого за договором про компенсацію за використання власного автомобіля та наказом про використання автомобіля працівника в госпдіяльності підприємства із виплатою компенсації ми писали тут.

На практиці слід оформити відносини щодо використання автомобіля із працівником. Для цього бажано скласти наказ, у якому вказати напрямок використання такого автомобілю (він, звісно, має бути пов'язаний із господарською діяльністю) та підтвердити факт використання бензину для користування саме цим автомобілем. Для цього складаються відповідні первинні документи (можна використовувати подорожні листи (типову форму, незважаючи що вона наразі відмінена або самостійно розроблену)). Також, для доведення зв’язку здійснених підприємством витрат пального з його господарською діяльністю, радимо, у подорожніх листах коротко зазначати куди і з якою метою рухався автомобіль.

В листах ДФС від 23.01.2017 р. № 1244/10/26-15-13-01-12 і від 01.12.2016 р. № 25320/10/26-15-13-01-12 зазначено, що «вартість пального, яке придбавається підприємством для експлуатації автомобіля з метою виконання працівником службових обов’язків, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ», а згідно з листом ДФСУ від 05.01.2017 р. № 104/6/99-99-13-02-03-15: «у разі, якщо юридична особа компенсує своєму найманому працівнику вартість палива, використаного під час виконання трудових обов’язків, то сума зазначеної компенсації підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором як додаткове благона підставі пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ. При цьому така сума компенсації не є базою нарахування єдиного внеску».

Втім, рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 31.10.2018 р. у справі №2140/1436/18 зазначено: «…пунктом 7.1 вказаних договорів передбачено обов’язки підприємства, зокрема, здійснювати за свій рахунок заправку автомобіля ГСМ в період експлуатації його за цим договором, але не більше ніж 5 літрів бензину в день.

<…>з урахуванням наведених положень податкового законодавства, суд вважає, що до доходу платника податку, у т.ч. до додаткових благ, зокрема, відносяться матеріальні та нематеріальні цінності, кошти та інші активи, які безпосередньо отримані платником податку, та які збільшують загальний майновий стан цього платника і забезпечують приріст його активів у тій чи іншій формі, що в даному випадку, унеможливлює визнати збільшення вказаними особами їх майнового стану через використання підприємством в господарській діяльності в вказаних транспортних засобів, зокрема, паливо для їх заправки шляхом його списання відповідно до облікової політики підприємства».

Отже, розглядаючи вказану справу, судді не погодилися з позицією податківців і скасували відповідні ППР про донарахування ПДФО та військового збору.

Також, відповідно до судової практики (зокрема, Ухвали ВАСУ від 01.12.2014 р. №К/800/16246/14 у справі №2а-3190/12/1370, Ухвали ВАСУ від 24.10.2013 р. №К/800/52621/13 у справі №817/1691/13-а) у разі компенсації вартості використаного пального (якщо воно витрачене в межах господарської діяльності) додаткового блага не виникає. 

Суди прийшли до такого висновку, тому що на підприємствах були укладені договори на компенсацію використання майна працівника та наявні підтвердні документи на використання пального в господарських цілях.

Отже, якщо все правильно прописати та оформити документально, додаткового блага не виникатиме, оскільки паливо, яким підприємство заправляє авто, використовується в господарських цілях підприємства, а не на власні потреби працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202425
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202421
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111