• Посилання скопійовано

Назва одного товару від різних постачальників різна

Від різних постачальників один і той самий товар приходить з незначними відмінностями у назві та прибуткових накладних. Як правильно відображати назву такого товару в номенклатурі та в ПН? Якщо в чеку РРО буде скорочена назва товару?

Бухгалтерський облік

Відповідно до п. 7 П(С)БО 9 одиницею бухгалтерського обліку запасів є їх:

  • найменування або
  • однорідна група (вид).

Відповідно до п. 2.1 Методрекомендацій № 635 розпорядчий документ про облікову політику визначає в тому числі одиницю аналітичного обліку запасів.

Відповідно до п. 1.4 Методрекомендацій № 2 з метою організації бухгалтерського обліку запасів розпорядчим документом, затвердженим (схваленим) власником (уповноваженим органом), визначається в тому числі порядок аналітичного обліку запасів.

З огляду на норми цих нормативних документів підприємство може закріпити наказом про облікову політику можливість уніфікувати назву одного й того самого товару, який приходить від різних постачальників з відмінностями у назві.

Поряд з цим окремим наказом про організацію бухобліку може бути закріплено перелік таких товарів з уніфікованими назвами.

Варто зазначити, що назва товару може зазначатися в техумовах на його виготовлення, інших видах на продукцію. При формуванні уніфікованих назв це потрібно враховувати. Наприклад, в листі ДПАУ від 09.04.1999 р. № 5364/7/23-3117 зазначено, що повне найменування товару складається з

  • назви типу товару (хліб, морозиво, пилосос, комплект меблів, апарат електронний контрольно-касовий) та 
  • імені власного, яке відрізняє один товар від аналогічного іншого товару (печиво "Лакомка", печиво "Полуничне", цукерки "Гулівер", цукерки "Святкові", люстра "Сузір'я", люстра "Вечірня").

Надалі у разі приймання такого товару на підставі первинного документа постачальника (накладної, ТТН тощо) може складатися прибутковий ордер типової форми № М-4, в якому зазначається вже уніфікована назва товару. На підставі первинного документа постачальника і такого ордера товар оприбутковують на балансі.

Або ж такий ордер може і не складатися, якщо в наказі про організацію бухобліку напишуть, що у разі надходження товарів, наведених в цьому наказі, їх оприбуткування здійснюється за уніфікованими назвами, наведеними в наказі. В такому разі відповідальний працівник на підставі первинного документа постачальника і такого наказу оприбутковує товари за уніфікованою назвою.

 

ПДВ

Опис (номенклатура) товарів – один з обов’язкових реквізитів ПН (див. п. 201.1 ПКУ).

Для цілей оподаткування використовуються дані первинних документів (п. 44.1 ПКУ).

Таким чином, в описі товарів у ПН потрібно записувати назву товару, яка зазначена в первинному документі на відвантаження цього товару (накладній, ТТН тощо).

Отже, для складання ПН потрібно брати назву з первинних документів на відвантаження товару, а не на його придбання. Тобто, якщо в накладній на відвантаження зазначена уніфікована назва товару, то і в ПН буде така назва.

Ані бухгалтерське, ані податкове законодавство не встановлює обов’язку зазначати в ПН на продаж слово в слово ту назву товару, яка зазначена у документах на придбання цього товару.

Але податкова вважає інакше. В підкатегорії 101.16 ЗІР вона відповідає на таке питання: «Який опис (номенклатуру) товарів/послуг необхідно зазначити продавцю у графі 2 податкової накладної при реалізації раніше придбаних ним товарів/послуг (у тому числі ввезених на митну територію України чи підакцизних товарів)?».

Податкова пише, що на всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі імпортованих чи підакцизних товарів, у графі 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця» ПН продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують їх придбання таким продавцем.

Щоправда, з тих норм ПКУ і Порядку № 1307, які навела податкова, цей висновок зовсім не випливає. Тобто, висновок податкової необгрунтований.

Але якщо підприємство не відчуває в собі сили доводити власну правоту, може бути доречнішим пристати на думку податкової і оприбутковувати товар за назвами, наведеними в документах постачальника.

 

Чек РРО

Відповідно до п. 2 розд. І Положення № 13 назва товару (послуги) - слово, поєднання слів або слова та цифрового коду, які відображають споживчі ознаки товару (послуги) та однозначно ідентифікують товар чи послугу в документообігу СГ.

Фіскальний чек має містити такий обов’язковий реквізит, як назву товару (послуги) (див. п. 2 розд. ІІ Положення № 13).

З наведених норм не зовсім зрозуміло, можна зазначати назву скорочено чи ні.

Але подеколи зазначити повну назву неможливо. Тому що кількість символів в РРО обмежена і не завжди може вмістити повну назву товару. З цього приводу, наприклад, в давньому листі ДПАУ від 09.04.1999 р. № 5364/7/23-3117 зазначено, що для забезпечення виконання вимог щодо окремого обліку проданих товарів кожного найменування слід програмувати назву товару зі скороченнями, але таким чином, щоб ця скорочена назва відображала тип товару та відрізнялась від запрограмованої назви іншого товару. Наприклад, за наявності 12 символів для програмування можна запрограмувати назви товарів таким чином:

  • сік яблучно-березовий - сік_ябл_берз;
  • сік яблучний - сік_яблучний;
  • горілка "Російська" - горіл_Російс;
  • горілка "Княжий келих" - горіл_КняжКх;
  • кава розчинна "Нескафе" - кав_р_Нескаф;
  • кава в зернах "Нескафе" - кав_з_Нескаф тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    Сьогодні 11:323
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128