• Посилання скопійовано

ФОП придбаває майно: на кого його оформляти?

ФОП на ЄП за ставкою 5% (неплатник ПДВ) придбаває різноманітне майно для використання в підприємницькій діяльності, як те, яке не підлягає держреєстрації, так і те, яке підлягає держреєстрації. Яке майно можна придбати на ФОП, а яке - на фізособу?

Відповідно до ст. 325 ЦКУ суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Відповідно до ч. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 ЦКУ ФОП відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

З наведеного випливає, що такого суб’єкта права власності, як ФОП, немає. Все майно, яке придбаває ФОП, належить на праві власності фізичній особі, а не ФОП. 

ФОП – це в першу чергу податковий режим, а не статус власності.

Наприклад, ФОП в рамках підприємницької діяльності здійснює торгівельну діяльність, для чого придбаває товари. Ці товари є власністю фізособи, а не ФОП. Але оскільки товари придбані для використання в підприємницькій діяльності, то щодо них діє особливий порядок оподаткування. Тобто, дохід від продажу цих товарів оподатковується за правилами ФОП, а не фізособи.

Окремі види майна підлягають держреєстрації (земельні ділянки, нерухомість, транспортні засоби, сільгосптехніа). Але навіть якщо договір на придбання такого майна буде укладено ФОП, а не фізособою, і кошти за придбання будуть сплачені з банківського рахунку, призначеного для підприємницької діяльності, таке майно однаково буде реєструватися на фізособу, а не ФОП. 

Наприклад, в п. 6 Порядку № 694 (Порядок відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затверджений Постановою КМУ від 08.07.2009 р. № 694) сказано, що машина реєструється за її власником як за юридичною або фізичною особою. За ФОП машина реєструється як за фізичною особою.

Те саме стосується реєстрації транспортних засобів (див. п. 6 Порядку № 1388).

З наведеного також випливає, що з точки зору цивільного законодавства в принципі неважливо, з якого банківського рахунку ФОП здійснює оплату майна для власних потреб і для підприємницької діяльності – з рахунку, який відкрито для потреб ФОП чи для власних потреб фізособи.

Але це може бути порушенням банківського законодавства. 

Наприклад, згідно з абзацом другим п. 14 розд. І Інструкції № 492 забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. Тому краще не сплачувати з поточних рахунків фізосіб підприємницькі витрати. 

Але немає заборони використовувати підприємницькі рахунки для оплати майна, витрат на власні потреби. Те саме зазначає податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 104.11 ЗІР: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?».

Якщо ФОП є платником ПДВ, то за майном, яке придбавається з ПДВ для використання виключно у підприємницькій діяльності, можна відображати податковий кредит. Але для уникнення непорозумінь такі витрати доречно оплачувати тільки з підприємницького рахунку. 

Якщо ФОП має у власності чи оренді якусь нерухомість, яку використовує для потреб підприємницької діяльності, про таку нерухомість варто повідомити податкову, надавши форму № 20-ОПП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202485
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024953
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428