• Посилання скопійовано

Голова правління неприбуткової організації «на громадських засадах»

Чи може голова правління неприбуткової організації виконувати функції керівника підприємства на громадських засадах (без нарахування зарплати)? Чи достатньо протокола загальних зборів, в якому обумовити виконання функцій керівника на громадських засадах? Чи потрібен в такому випадку наказ?

Коли головою правління стає засновник неприбуткової організації

Питання щодо того, чи може виконувати функції керівника засновник юрособи, не отримуючи при цьому оплати за таке виконання, ми та контролюючі органи розглядали неодноразово: 

 

Короткий висновок із цих роз’яснень такий: 

1) уповноваженою особою юридичної особи, яка має право підпису звітності (зокрема, і податкової), є особа, визначена установчими документами юридичної особи. Отже, якщо протоколом зборів засновників визначено, що функції керівника виконуватиме один з них (засновник!), і це буде зазначено в установчих документах юрособи, це цілком відповідає чинному законодавству;

2) виконувати обов’язки керівника засновник має право без отримання оплати і без укладання трудового договору із юрособою (хоча про це також слід зазначити у протоколі зборів засновників).  

Звісно, що щодо такого засновника, виконуючого обов’язки керівника юрособи, повинна бути інформація в ЄДР і у ДПС за місцем обліку юрособи. До ЄДР така інформація потрапляє з установчих документів та реєстраційної заяви (або заяви про зміну реєстраційних даних) юрособи. А ДПС отримує таку інформацію від держреєстратора (в разі внесення змін до реєстраційних даних – також на підставі поданої юрособою заяви за формою №1-ОПП або заяви про реєстрацію платником ПДВ, див. п. 9.2-9.3 Порядку №1588).   

Якщо буде прийнято рішення про те, що складати (і підписувати) податкову звітність буде безпосередньо засновник неприбуткової організації, то повідомляти про наявність у юрособи бухгалтера без такого права підпису (фактично – не головного бухгалтера) не потрібно. Про це ми писали тут.

 

Коли голова правління не є засновником неприбуткової організації

У цьому випадку голова правління є звичайним найманим працівником, якому обов’язково потрібно нараховувати та виплачувати зарплату. Будь-який найманий працівник не може працювати на «громадських засадах», це розглядається перевіряючими як неоформлені трудові відносини з негативними наслідками при перевірках – наприклад, див. тут та тут.

Видання наказу (розпорядження) про прийняття на роботу директора є обов’язковим. У разі призначення директора зборами засновників наказ (розпорядження) про вступ на посаду може видавати сам майбутній директор. Підставою для цього є протокол загальних зборів та його власна заява.

Якщо в статуті підприємства прописано, що директор призначається зборами засновників із укладанням із ним трудового договору (контракту), то його обов’язково потрібно розробити та підписати. Трудовим договором (контрактом) визначається строк найму, права, обов’язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення з посади, інші умови найму за погодженням сторін.

Якщо директором є найманий працівник, йому має виплачуватися заробітна плата з дотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці, відмовитися від якої директор не може.

Більш докладно про це читайте тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.20244
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128