• Посилання скопійовано

На передплату розробки сайту складено акт: чи включається до витрат вже у ІІІ кв. 2020 року?

Замовили розробку сайту з частковою передплатою. Після подання фінзвітності від постачальника прийшов акт наданих послуг на суму передплати з датою 21.06.2020 р., другий акт буде після закінчення робіт. Чи можна включити витрати на сайт за першим актом вже у ІІІ кв. 2020 року? Якщо так, як краще це зробити?

Насамперед зазначимо, що договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності (1), договір підряду (2) та договір про надання послуг (3) мають різну юридичну природу правовідносин.

Статтею 901 ЦКУ визначено, що за договором про надання послуг (3) одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 837 ЦКУ за договором підряду (2) одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. 

Положення ч. 1 ст. 853 ЦКУ зобов'язують замовника:

- прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду;

- оглянути виконану роботу;

- негайно заявити підряднику про виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків у разі їх виявлення.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Замовник, який прийняв роботу без перевірки, позбавляється права посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її прийняття (явні недоліки).

За договором про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності (1) одна сторона (творець - письменник, художник тощо) зобов'язується створити об'єкт права інтелектуальної власності відповідно до вимог другої сторони (замовника) та в установлений строк (ч. 1 ст. 1112 ЦКУ).

Веб-сайт у п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону №2155 визначено як сукупність програмних засобів, розміщених за унікальною адресою в обчислювальній мережі, у т. ч. в мережі Інтернет, разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певних суб'єктів і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інших інформаційних послуг через обчислювальну мережу.

Отже, створення сайту на замовлення не може вважатися ані наданням послуг, ані виконанням робіт.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 8 та п. 1.2 Методичних рекомендацій №1327 нематеріальними активами вважаються немонетарні активи, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані (незалежно від строку їх корисного використання (експлуатації)). Немонетарними активами вважаються всі активи, крім грошових коштів, їх еквівалентів та дебіторської заборгованості у фіксованій (або визначеній) сумі грошей.

В п. 6 П(С)БО 8 та п. 2.1 Методичних рекомендацій №1327 зазначено, що придбаний або отриманий об'єкт нематеріальних активів зараховується на баланс, якщо одночасно виконуються такі умови:

- підприємство здійснює його контроль;

- існує імовірність отримання майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням;

- його вартість може бути достовірно визначена.

Якщо об'єкт нематеріальних активів не відповідає вказаним критеріям визнання, то витрати, пов'язані з його придбанням чи створенням, визнаються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здійснені, без визнання таких витрат у майбутньому нематеріальним активом.

Згідно з п. 10. П(С)БО 8 та п. 2.4 Методичних рекомендацій №1327 придбані (створені) нематеріальні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю.

Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням (п. 11 та П(С)БО 8 та п. 2.5 Методичних рекомендацій №1327).

В п. 1.5 Методичних рекомендацій №1327 зазначено, що на кожний об'єкт нематеріальних активів комісією підприємства складається (в одному примірнику) Акт введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (ф. НА-1). 

У цьому документі зазначаються, зокрема, правові умови введення об'єкта нематеріальних активів в господарський оборот, тобто зазначаються назви документів, згідно з якими такий об'єкт вводиться в господарський оборот:

- договір на використання майнових прав інтелектуальної власності, ліцензійний договір;

- дата акту приймання-передачі об'єкта нематеріальних активів;

- документи (довідки), що описують сам об'єкт нематеріальних активів або порядок його використання (письмовий та/або образотворчий опис з формулою, креслення, схема, зразок, дискета, аудіо-, відеокасета тощо), а також:

- вартість;

- строк корисного використання;

- особа, відповідальна за використання об'єкта. 

При складанні акту комісія пересвідчується у наявності документів, що дають змогу ідентифікувати об'єкт нематеріального активу, який уводиться у господарський оборот.

Отже, виходячи з викладеного, складання акту на частину робіт зі створення сайту можливо за одночасного виконання двох умов:

1) якщо договором, укладеним між замовником та виконавцем, передбачено поетапне здавання робіт зі створення сайту;

2) якщо характер робіт зі створення сайту дає змогу замовнику оглянути (перевірити) виконану роботу (повноту, якість тощо) та переконатися у відсутності недоліків та відступів від умов договору або інших недоліків у разі їх виявлення.

Лише за таких умов витрати підприємства на придбання нематеріального активу (створення сайту за замовленням) відображаються в обліку на субрахунку 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" (ДТ 154 КТ 631). 

Щодо відображення в обліку зазначимо таке. 

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону №996 та п. 2.1 Положення №88 первинні документи є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій. 

Первинні документи - це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов'язань і фінансових результатів.

Господарські операції відображаються в облікових регістрах під час надходження первинних документів або підсумками за місяць, залежно від характеру і змісту операцій. Інформація до облікових регістрів переноситься після перевірки первинних документів за формою та змістом (п. 8 Методичних рекомендацій №356).

Якщо правилами документообігу підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, то підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг (абз. 2 п. 2.6 Положення № 88).

У місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента (абз. 2 п. 3.5 Положення №88).

Якщо правилами документообігу підприємства такою можливості не передбачено, то господарська операція відображається в періоді отримання первинного документа.

Також читайте:

Дохід, пов'язаний з наданням послуг: особливості визначення https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/59177 

 

Калькулювання собівартості послуг комп’ютерного програмування

https://news.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/50134 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111