• Посилання скопійовано

Як оформити надання послуг з допомогою інвойсу/проформи?

Як слід виставляти інвойс для оформлення надання послуг? Яка різниця між інвойсом та проформою?

Однією з обов’язкових умов при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності є наявність документа, який оформляється безпосередньо після виконання (надання) конкретних робіт (послуг). Таким документом для послуг (робіт) може виступати інвойс.

Втім, перш за все варто відмітити, що є 2 види інвойсів:

1) інвойс-проформа (тобто попередній рахунок). Цей документ зазвичай складають у випадках, коли попередньо не узгоджені ціни, суми оплати, перелік послуг тощо. Також якщо за умовами, передбаченими в контракті, покупцеві потрібно виплатити аванс, то продавець також виписує проформу-інвойс. 

Чинне законодавство не передбачає чіткої однозначної проформи-інвойсу як документа. Вважається, що проформа-інвойс повинна містити однаковий перелік даних із основним інвойсом:

  • дата складання документа (обов’язково);
  • повна назва та реквізити продавця і покупця (обов’язково);
  • повна назва товару та його ціна (обов’язково);
  • загальну вартість товару за рахунком(обов’язково);
  • валюта, в якій оцінено товар (обов’язково);
  • розмір та підстави надання знижок (обов’язково, якщо такі надаються).
  • платіжні реквізити (рекомендовано);
  • умови поставки згідно з Інкотермс  (рекомендовано);
  • умови оплати (рекомендовано);
  • номер проформи-інвойсу (необов’язково);
  • реквізити зовнішньоекономічної угоди, за якою здійснюється постачання (необов’язково);
  • ставка та обсяг податку (необов’язково);
  • місце завантаження товару (необов’язково);

Проформа-інвойс не є інвойсом через те, що в ній вказуються попередні дані, які можуть змінитися до надання послуг. Проформа-інвойс - попередній рахунок на оплату товару. Після того, як суми оплати й перелік послуг повністю узгоджені і затверджені, можна виставляти рахунок-інвойс.

Вважаємо, що навіть за наявності всіх обов’язкових реквізитів, рахунок-проформа не може бути підставою для відображення госпоперації в обліку, а слід ще складати саме інвойс.

2) рахунок-фактура (інвойс) може вважатися первинним документом, але для цього, безумовно, він повинен містити всі обов’язкові реквізити, названі в ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88. Підтверджує це і Мінфін у листах від 16.02.2017 р. № 31-11410-06-5/4339 та від 22.08.2017 р. № 35210-07/23-3364/2658. Водночас, він додає ще одну умову для набуття рахунком-фактурою (інвойсом) статусу "первинки". Так, первинним документом рахунок-фактура (інвойс) стане лише після його оплати. Документами, що підтверджують оплату, можуть бути платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера тощо.

 

На замітку!

Як правило, інвойс у сфері ЗЕД оформляють двома мовами – українською та мовою країни нерезидента (або англійською). При цьому інвойси, які складені іноземною мовою, мають бути перекладені на українську мову. Переклад засвідчується підписом особи, яка здійснила переклад, справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Інвойс складається у валюті, в якій мають здійснюватися розрахунки відповідно до контракту, та одночасно в національній валюті.

Тож, факт надання послуг може підтверджувати інвойс, якщо він містить усі обов’язкові реквізити первинного документа, й він оплачений, тобто є підтверджуючий оплату документ. У такому разі окремо складати акт приймання-передачі послуг не потрібно. 

Повторимося, що форма інвойсу законодавчо не визначена, втім, аби цей документ вважався первинним, він має мати усі обов’язкові реквізити із ст. 9 Закону про бухоблік.

Додатково читайте туттут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202485
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024954
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428