• Посилання скопійовано

Чи є разова операція із нерезидентом із Переліку №1045 контрольованою?

Підприємство у квітні 2020 році здійснило разову операцію з експорту пшениці з непов'язаною особою – нерезидентом (резидент Сінгапура). Сінгапур включений до Переліку №1045. Дохід резидента станом на 30.04.2020 р. становить 56 млн грн. Загальний обсяг госпоперацій платника податків із нерезидентом становить 2 млн грн. Чи є дана разова операція контрольованою?

Відповідно до пп. 39.2.1.1 ПКУ контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, а саме:

а) госпоперації, що здійснюються з пов'язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених пп. 39.2.1.5 ПКУ;

б) зовнішньоекономічні госпоперації з продажу та/або придбання товарів та/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

в) госпоперації, що здійснюються з нерезидентами, зазначеними у Переліку №1045 або які є резидентами цих держав – саме у цьому переліку згадується Республіка Сінгапур;

г) госпоперації, що здійснюються з нерезидентами, які включені до Переліку №480;

ґ) госпоперації (у тому числі внутрішньогосподарські розрахунки), що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні.

Водночас, відповідно до пп.39.2.1.7 ПКУ, госпоперації, передбачені пп. 39.2.1.1 ПКУ, тобто мова про вищенаведені випадки, визнаються контрольованими, якщо ОДНОЧАСНО виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним (тобто окремим) контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Тобто навіть, якщо підприємство здійснює госпоперацію із особою, яка включена до Переліку №1045 (у нашому випадку мова про нерезидента із Республіки Сінгапур), аби така операція вважалася контрольованою, цього недостатньо, адже додатково мають виконуватися ще дві умови ОДНОЧАСНО:

1. Річний (тобто за весь 2020 рік)  дохід резидента перевищує 150 млн грн;

2. Загальний річний (тобто за весь 2020 рік) обсяг госпоперацій із таким окремим нерезидентом перевищує 10 млн грн.

Таким чином, лише у разі одночасного досягнення вищевказаних вартісних показників за 2020 рік експортна операція із нерезидентом із Сінгапуру стане контрольованою.

Якщо, наприклад, дохід підприємства за 2020 рік досягне більше 150 млн грн, втім загальний обсяг операцій із нерезидентом із Сінгапуру не перевищить 10 млн грн, тобто підприємство протягом 2020 року здійснить лише одну разову операцію, або здійснить ще операції, втім обсяг їх складатиме до 10 млн грн, то така операція не вважатиметься контрольованою. Адже виконуватиметься лише критерій щодо річного доходу резидента, тоді як повторимося – мають одночасно виконуватися два вартісні критерії – й річний дохід резидента й річний обсяг операцій із нерезидентом.

Що стосується «разовості» госпоперації для визначення критеріїв щодо контрольованої операції, то в ПКУ немає значення скільки операцій здійснено із нерезидентом, важливий лише обсяг таких операцій. Й навіть якщо здійснено одну разову операцію із нерезидентом із пп.39.2.1.1 ПКУ на суму більшу ніж 10 млн грн й при цьому річний дохід резидента складає більше  150 млн грн, то така разова операція є контрольованою.

 

Зауважимо декілька слів про податок на прибуток!

Відповідно до пп. 140.5.5-1 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму 30 відсотків вартості товарів (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст.39 ПКУ), реалізованих на користь нерезидентів, в т.ч. із Переліку №1045.

Збільшувати фінрезультат не потрібно, якщо операція не є контрольованою та сума таких доходів підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст.39 ПКУ, але без подання звіту.

Норми цього підпункту застосовуються за результатами податкового (звітного) року.

При цьому, якщо ціна реалізації товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг є нижчою за ціну, визначену відповідно до принципу "витягнутої руки", встановленого ст.39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", та вартістю реалізації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202483
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024946
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428