• Посилання скопійовано

Нерезидент окремо компенсує витрат продавця на доставку: як облікувати?

Якщо товар був відправлений в режимі експорту, але не був отриманий покупцем-кінцевим споживачем і повернувся на склад, але покупець готовий компенсувати витрати з доставки в обидві сторони, щоб отримати своє замовлення. Яким проводенням відобразити цю компенсацію витрат доставки?

Відшкодування збитків

Перш ніж отримувати таку компенсацію, слід розуміти як така компенсація прописана у ЗЕД-договорі. Якщо ж цей момент не прописаний, тоді його слід додатково оформити в додатковій угоді до ЗЕД-договору.

Вважаємо, що компенсація нерезидентом понесених продавцем-резидентом додаткових витрат у вигляді вимушених витрат на доставку товару туди й назад, оскільки нерезидент так й не забрав товар, є відшкодуванням збитків такому продавцю-резиденту.

Відповідно до ч. 1 ст. 224 і ч. 1 ст. 226 ГКУ під збитками розуміються витрати потерпілої сторони у зв’язку з утратою або пошкодженням її майна, а також не отримані нею доходи, які така сторона отримала б при належному виконанні контрагентом зобов’язання (або дотриманні ним правил здійснення госпдіяльності). Що саме відноситься до збитків прописано у ст. 225 ГКУ. Це, зокрема, додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб’єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків унаслідок порушення контрагентом зобов’язання.

Детальніше про особливості оформлення відшкодування збитків ми писали тут.

 

Бухоблік

В бухгалтерському обліку відповідно до Інструкції №291, на субрахунку 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки» узагальнюється інформація про штрафи, пені, неустойки та інші санкції за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержані рішення суду, арбітражного суду про їх стягнення, а також про суми з відшкодування зазнаних збитків.

Тобто дохід підприємства у бухобліку потрібно збільшити за датою визнання боржником вказаних сум, тобто це дата, коли надійшов від винуватця-боржника позитивний письмовий результат розгляду претензії.

Тож на дату визнання суми відшкодування збитків СГ-постаждала особа має зробити таке проведення: Дт 374 Кт 715. А ось при надходженні грошових завданих збитків складається проводка: Дт 31 Кт 374.

 

Податок на прибуток

Операції з отримання від нерезидента штрафних санкцій усі платники податку на прибуток відображають в обліку з податку на прибуток виключно на підставі даних бухгалтерського обліку. Пов'язано це з тим, що коригувань фінансового результату до оподаткування за такими операціями в ПКУ не передбачено.

 

ПДВ

Вважаємо, за операціями з відшкодування збитків резидентом нерезиденту у вигляді сплачених послуг транспортування через те, що нерезидент не виконав умови договору та не забрав товар вчасно, ПДВ нараховувати не потрібно, оскільки такі операції не належать до постачання товарів (робіт, послуг) не виконуються умови - пп. 14.1.191, пп. 14.1.185 ПКУ.

 

На замітку!

Податківці наполягають, що відшкодування збитків за пошкоджене, знищене або викрадене майно має розцінюватися як компенсація вартості такого майна та, відповідно, включається до бази оподаткування ПДВ. Про це ми детально говорили та оспорювали тут.

Проте вважаємо, що така фіскальна позиція податківців не має стосуватися ситуації, вказаній у питанні, адже немає компенсації вартості майна, а є компенсація витрат додатково понесених послуг по доставці через неналежне виконання умов договору нерезидентом – щодо вчасного отримання товару у перевізника.

Хоча для підстрахування платникові радимо отримати письмову ІПК від податківців на підставі ст. 52 ПКУ. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202475
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024929
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428