• Посилання скопійовано

Чи може отримати бюджетну дотацію ФГ – «єдинник», який продає заморожену малину?

Чи може ФГ - платник ІІІ групи ЄП бути внесеним до Реєстру отримувачів бюджетної дотації? Якщо ФГ продає заморожену малину за КВЕД 01.25, код УКТ ЗЕД - 081120, а цей код відсутній в Таблиці відповідності кодів видів економічної діяльності згідно з КВЕД, чи має право таке ФГ на бюджетну дотацію?

Запитання:

Чи може фермерське господарство - платник ІІІ групи ЄП бути внесеним до Реєстру отримувачів бюджетної дотації? Якщо ФГ продає заморожену малину за КВЕД 01.25, код УКТ ЗЕД  - 081120,  а цей код відсутній в Таблиці відповідності кодів видів економічної діяльності згідно з КВЕД, чи має право таке ФГ на бюджетну дотацію?  На який рахунок господарства зараховується бюджетна дотація: на поточний рахунок чи потрібно відкривати спеціальний рахунок в банку?

 

Відповідь:

Система оподаткування не впливає на бюджетну дотацію

Право на бюджетну дотацію мають лише платники ПДВ. Ані в ПКУ, ані в Законі №1877 про це явно не зазначається, але виходячи з правил обчислення та надання дотації, право на неї матимуть лише платники ПДВ. До таких осіб, що можуть отримати право на дотацію, відносяться юрособи та фізособи – підприємці. До 01.01.2017 р., за часів дії ст. 209 ПКУ, право на обрання спецрежиму оподаткування ПДВ мали лише підприємства – юрособи. З 2017 р. можуть претендувати на отримання дотації також ФОП, що виробляють сільгоспродукцію.

Більш докладно про те, хто має право на бюджетну дотацію, читайте тут>>

Бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції визначена ст. 16-1 Закону №1877.

Згідно з п. 16-1.1 Закону №1877 та п. 2 Порядку №83 сільськогосподарський товаровиробник, основною діяльністю якого є постачання сільськогосподарських товарів, вироблених ним на власних або орендованих основних засобах, причому питома вага вартості сільськогосподарських товарів становить не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, який здійснює види діяльності, визначені п. 16-1.3 цієї статті, має право на бюджетну дотацію для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції після його внесення контролюючим органом до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.

Як бачимо, право на бюджетну дотацію надається:

  • платникам ПДВ;
  • сільськогосподарським товаровиробникам.

Інші фактори, зокрема, сплата таким товаровиробником інших податків та обрання певних систем оподаткування, на надання бюджетної дотації не впливають.

 

Продаж замороженої малини не дає право на бюджетну дотацію

Відповідно до пп. 16-1.3.4 Закону №1877  право   на   отримання   бюджетної   дотації  мають сільськогосподарські  товаровиробники,  які  здійснюють  такі види діяльності з вирощування ягід (код КВЕД 01.25) у частині вирощування, зокрема, малини.

Згідно з Таблицею відповідності кодів видів економічної діяльності згідно з КВЕД, визначених у ст. 16-1 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», кодам товарів згідно з УКТ ЗЕД (додаток до Порядку від 08.02.2017 р. № 83), діяльності за КВЕД 01.25 «Вирощування ягід, горіхів та інших фруктів» відповідає код продукції за УКТ ЗЕД групи 0810 «Інші плоди, свіжі».

Звертаємо увагу, що для отримання бюджетної дотації потрібно займатися саме вирощуванням малини та продавати відповідну продукцію. Перепродаж закупної малини не дасть права на отримання бюджетної дотації.

Щоб визначити, чи підпадає продаж замороженої малини під ці вимоги, слід вивчити пояснення до УКТ ЗЕД.

Зокрема, у розділі «Група 08. Їстівні плоди та горіхи; шкірки цитрусових або динь» , у підрозділі «Загальні положення» зазначено, що до групи 08 включаються плоди, горіхи, а також цедра цитрусових чи шкірка баштанних культур (включаючи кавуни), які звичайно призначені для вживання в їжу (у натуральному вигляд чи після переробки). Вони можуть бути свіжими (включаючи охолоджені), замороженими (у натуральному вигляді чи після попередньої теплової обробки у воді або на парі чи з доданням підсолоджувальних речовин) або сушеними (включаючи зневоднення, випаровування чи сублімаційне сушіння); за умови, що вони непридатні для безпосереднього вживання в їжу в цьому стані, вони можуть бути піддані короткочасному консервуванню (наприклад, діоксидом сірки, у розсолі, у воді з доданням сірки чи інших консервувальних розчинах).

Проте далі розподілено свіжі та заморожені плоди між позиціями  0810 (свіжі плоди) та 0811 (заморожені плоди).  До товарної позиції 0810 включаються всі їстівні плоди, що не включені ні в будь-яку попередню товарну позицію цієї групи, ні в інші групи УКТ ЗЕД (див. винятки в Загальних положеннях до цієї групи). До товарної позиції 0811 включаються заморожені плоди і горіхи, що у свіжому чи охолодженому стані включаються в попередні товарні позиції цієї групи (про значення термінів «охолоджений» і «морожений» див. Загальні положення до цієї групи).

Отже, право на бюджетну дотацію буде лише в тому випадку, якщо ФГ буде продавати свіжі ягоди малини, а не заморожені.

 

Бюджетну дотацію можна отримати на поточний рахунок

Процес виплати бюджетної дотації регламентовано Порядком №83.

Відповідно до п. 12 Порядку №83 ДФС надсилає до Казначейства та Мінагрополітики Реєстр, в якому зазначається інформація про отримувача бюджетної дотації, його податковий номер або номер та серія паспорта (для фізосіб - підприємців, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), індивідуальний податковий номер платника податку, сума бюджетної дотації, яка підлягає перерахуванню отримувачу, реквізити рахунка такого отримувача, з дотриманням вимог Законів «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронний цифровий підпис».

Реквізити рахунка, на який отримувач бажає отримати бюджетну дотацію, зазначаються у Заяві про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (форма № 1-РОБД).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111