• Посилання скопійовано

До якої групи основних засобів відноситься квадрокоптер?

Як оприбуткувати квадрокоптер, придбаний за ціною 44 520 грн з ПДВ, який фермерське господарство планує використовувати для фото та відео зйомки ланів? До якої групи ОЗ відноситься квадрокоптер? Які його строки використання та ліквідаційна вартість?

Насамперед зазначимо, що квадрокоптер (він же коптер и квадроліт) є невеличким літаючим аналогом гвинтокрила. Слід зазначити, що дроном називають будь-який безпілотний літальний апарат. Якщо точніше, то будь-який квадрокоптер – це дрон, але не кожний дрон - квадрокоптер. Основні характеристики квадракоптерів полягають у можливості записувати відео або просто на флеш-карту, або передавати зображення в режимі реального часу відеоканалом.

 

Група ОЗ, до якої відноситься квадрокоптер

На сьогодні ПКУ, П(С)БО 7Інструкція №291 та Методичні рекомендації №561 не містять класифікації основних засобів. 

Разом з тим, Класифікація основних засобів наведена у розд. II Методичних рекомендацій №11. Але ні для кого не стане дивним цей факт, що дронів та квадрокоптерів ця Класифікація також не містить.

Відповідно до пп. 1.1 Методичних рекомендацій №11 у групі «транспортні засоби» з виділенням на окремі підгрупи обліковуються всі види засобів пересування, що призначені для переміщення людей та вантажів, незалежно від їх вартості, а квадрокоптер є безпілотним літальним апаратом. Тому, на думку автора, квадрокоптер можна обліковувати в підгрупі «інші машини та обладнання» групи «машини та обладнання».

У цій підгрупі обліковуються машини, апарати та інше обладнання, які не включені до вищезазначених підгруп (зокрема, обладнання стадіонів, радіоапаратура, спеціальне обладнання науково-дослідних та інших установ, які займаються науковою працею).

 

Строки використання та ліквідаційна вартість квадрокоптера

У абз. 7 п. 4 П(С)БО 7 ліквідаційна вартість визначена як сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (ліквідації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Отже, ліквідаційну вартість квадрокоптера визначає саме підприємство, з урахуванням припущень щодо того, яку суму можна буде отримати від його ліквідації після закінчення строку корисного використання квадрокоптера (зокрема, від продажу квадрокоптера чи продажу вторсировини або запчастин). Якщо немає впевненості у тому, що підприємство взагалі отримає будь-які вигоди від ліквідації квадрокоптера (не можна спрогнозувати його продаж, вартість запчастин, вторинних матеріалів тощо), ліквідаційну вартість доцільно прийняти рівною нулю. 

Строк корисного використання (експлуатації) – це очікуваний період часу, протягом якого необоротні активи використовуватимуться підприємством або з їх використанням буде виготовлено (виконано) очікуваний підприємством обсяг продукції (робіт, послуг) (абз. 14 п. 4 П(С)БО 7).

Мінфін щодо бухобліку ОЗ у листі від 23.03.2007 р. №31-34000-10-25/5753 повідомляє, що строк корисного використання (експлуатації) об'єкта встановлюється підприємством при визнанні його активом (при зарахуванні на баланс).

Відповідно до п. 10 Методичних рекомендацій №561 ОЗ зараховуються на баланс на підставі акту приймання-передачі (введення в експлуатацію) основних засобів, форма якого (ф. № 03-1) затверджена наказом Мінстату №352.

Комісія, яка складає зазначений акт, визначає строк корисного використання об'єкта ОЗ та складає первинний документ із зазначенням обов'язкових реквізитів, перелік яких встановлено ст. 9 Закону про бухоблік.

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід ураховувати:

  • очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;
  • фізичний та моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Акт, після його оформлення, з доданою технічною документацією та іншими первинними документами, що відносяться до даного об'єкта, передається до бухгалтерії підприємства, підписується головним бухгалтером та затверджується керівником підприємства, організації чи особами, на те уповноваженими.

 

Підсумки:

Комісія, яка складає акт приймання-передачі (введення в експлуатацію) основних засобів, повинна в цьому документі або додатку до нього встановити:

  • строк корисного використання (експлуатації) (для цього можна користуватися технічною документацією виробника з урахуванням гарантійного терміну);
  • ліквідаційну вартість (з урахуванням її визначення, наведеного в абз. 7 п. 4 П(С)БО 7);
  • групу ОЗ, до якої відноситься квадрокоптер (можна з наведенням вище зазначених обґрунтувань).

Про особливості встановлення мінімально допустимих строків амортизації ОЗ та інших необоротних активів, передбачених нормами ПКУ, для ОЗ групи 4 (машини та обладнання) читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202423
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202420
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024127
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.20241 111