• Посилання скопійовано

ОСББ хоче зробити запас палива для генератора: чи потрібна ліцензія на його зберігання?

ОСББ придбало генератор з паливом у бомбосховище. Якщо купити запас палива на зимовий період, чи стосується ОСББ (не суб'єкта господарювання) вимога отримання ліцензії на зберігання пального?

ОСББ не є суб’єктом господарювання – з цього приводу див., наприклад, лист Мінрегіонбуду від 26.04.2011  р. №7/15-4687 та Постанову №78655481 від 03.12.2018 р. Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, де зазначається, що ОСББ не є суб"єктами господарювання.

Далі дивимося ст. 15 Закону №481

  • зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії;
  • суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Санкції за порушення норм Закону № 481, передбачені ст. 17 Закону №481, застосовуються до суб’єктів господарювання. 

З цього випливає висновок, що ОСББ не зобов’язане отримувати ліцензію на зберігання пального і не несе відповідальності за зберігання пального без ліцензії.

При цьому придбати пальне ОСББ може тільки вроздріб через паливно-роздавальні колонки АЗС. В свою чергу, пальне через ПРК реалізується або в баки транспортних засобів, або в каністри. Щодо зберігання пального у каністрах ми писали тут.

Якщо ОСББ не має ліцензії на зберігання пального і бажає придбати пальне гуртовими партіями іншим способом, ніж реалізація через ПРК (наприклад, коли постачальник пального доставить гуртовий обсяг пального та розвантажить його у місці зберігання), постачальник пального не зможе зареєструвати акцизну накладну, що може спричинити штрафні санкції для такого постачальника за нереєстрацію акцизної накладної. Докладніше про це ми писали тут. Зокрема, у разі складання акцизної накладної на покупця – неплатника акцизного податку (в даному випадку – на ОСББ), у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено. 

Це не стосується роздрібної реалізації пального через ПРК на АЗС, на яку постачальник пального складає окрему акцизну накладну. Але в такому разі ОСББ може отримувати пальне лише на умовах роздрібного продажу в каністри на АЗС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»