• Посилання скопійовано

Медичний огляд водіїв: як організувати та чи потрібна ліцензія?

Підприємство планує прийняти за сумісництвом медпрацівника за передрейсовим оглядом водіїв. Які документи повинен подати медпрацівник для здійснення цієї діяльності? Чи є обов’язковою ліцензія? Як заповнити графи 12-15 таблиці 5 Звіту з ЄСВ (в свідоцтві зазначено «медпрацівник», проте цієї посади в класифікаторі не знайшли)?

МОЗ у своїх листах від 24.11.2017 р. № 17/19/53/1541-17/31223 та від 14.07.2016 р. № 3.23-Г-5457/7765-зв роз’яснює, що для проведення передрейсових та післярейсових оглядів водіїв СГ може обрати один із таких трьох варіантів:

  • укласти між перевізниками та амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, договір, за яким відповідні послуги надаватиме відокремлений структурний підрозділ амбулаторно-поліклінічного закладу;
  • фізособи-підприємці, які провадять медичну практику на підставі ліцензії, відкривають медичні кабінети на підприємствах, що здійснюють перевезення;
  • підприємства, що здійснюють перевезення, отримують ліцензію та відкривають медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров'я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Адже основами законодавства України про охорону здоров'я визначено, що медичне обслуговування – це діяльність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку, у сфері охорони здоров’я, що не обов’язково обмежується медичною допомогою, але безпосередньо пов’язана з її наданням.

Таким чином,  підприємство, у якого немає відкритого медичного кабінету й, відповідно, немає «медичної» ліцензії (тобто третій варіант), не може мати ні трудових, ні цивільно-правових відносин із медичним працівником, який не є ФОПом.

Підприємство-перевізник може самостійно відкрити у себе медкабінет й отримати ліцензію, й лише потім за трудовим договором оформити працівника. До речі, пп. 1.6 та 1.8 Положення МОЗ №65/80, передбачено, що попередній, періодичний та позачерговий медичні огляди проводяться в закладі охорони здоров'я медичною комісією, а щозмінні передрейсові та післярейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів здійснюються лікарями лікувального профілю та/або молодшими медичними працівниками з медичною освітою за спеціальністю «сестринська справа», «лікувальна справа».

Або ж підприємство-перевізник може оформити цивільно-правові відносини із ФОПом, який має ліцензію на здійснення медичної практики. Усі особливості організації та отримання ліцензії МОЗ описав у вищенаведених листах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»