• Посилання скопійовано

Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування

Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?

Час від часу підприємцю потрібно скористатися послугами звичайної фізособи. Щоб отримати послуги від фізособи потрібно укласти договір про надання послуг (ст. 901 ЦКУ).

У договорі зазначається вид послуг, які здійснюватиме фізособа, строки надання послуг та в які дати, їх оплату та іншу необхідну інформацію. Головне, щоб договір ЦПХ не містив жодних формулювань трудового договору, для уникнення визнання при перевірці, прихованих трудових відносин.

Тобто, договори ЦПХ не можуть укладатися на невизначений строк. Такий договір оформлюється лише на строк, за який фізособа має надати послугу або виконати роботу, передбачену умовами договору. Адже за ЦПД оплачується не процес праці, а його кінцевий результат, який визначається після надання  послуги й оформлюється актом.

Після підписання договору про надання послуг фізособою і нарахуванні винагороди за ним, підприємець щодо такої фізособи стає податковим агентом і зобов'язаний оподаткувати винагороду ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Крім того, відобразити цю інформацію в об'єднаній звітності.

ЄСВ. Оподаткування доходів по договору ЦПХ ідентичне оподаткуванню заробітної плати. А саме ЄСВ на суму винагороди (або її частини) нараховується на загальних підставах за ставкою 22 %. Виплата винагороди та сума нарахованого ЄСВ відображається у тому місяці кварталу Додатку 1 об'єднаної звітності в якому нараховано винагороду та ЄСВ за кодом категорії особи “26”.

ПДФО і ВЗ. ПДФО в розмірі 18% із суми винагороди утримується одночасно з виплатою такої винагороди виконавцю (пп. 168.1.2 ПКУ), разом з ним утримується і ВЗ у розмірі 1,5%.

Утримані податки відображаються у тому місяці кварталу Додатку 4ДФ об'єднаної звітності в якому фактично нараховано/перераховано податки за ознакою доходу «102».

Крім того, потрібно буде подати Додаток 5 об'єднаної звітності за той квартал, в якому було укладено та розірвано договір про надання послуг з фізособою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Підприємництво»

  • Зміна організаційно-правової форми підприємства: переведення працівників без звільнення
    Підприємство змінює організаційно-правову форму з ПрАТ на ТОВ, при цьому код підприємства за ЄДРПОУ не змінюється. Чи можливо переоформити людей з ПрАТ на ТОВ без звільнення, щоб не сплачувати компенсацію за невикористану відпустку та податки з неї; як правильно зробити запис у трудовій книжці?
    16.12.2021396
  • Отримання підприємцем послуг від фізичної особи: оподаткування
    Чи може ФОП отримувати послуги (за договором надання послуг) від фізичної особи, якщо буде сплачувати за нього ПДФО та військовий збір?
    05.11.2021343
  • Особливості діяльності ФОП, що надає бухпослуги
    Яких умов має дотримуватися ФОП, щоб здійснювати діяльність з надання бухгалтерських послуг? Як документально підтверджувати надання своїх послуг іншим ФОПам та юрособам?
    11.05.20213 0825
  • Оплата третьою особою: наслідки
    На розрахунковий рахунок ТОВ надійшли кошти від покупця Петренко П., який скористався послугою ПриватБанку «реєстрові поповнення» і авторизувався не сам, а через телефон іншої людини. В результаті в банківській виписці вказано «... від Петренко П. через Сидоренко С.». Чи можемо в обліку провести платіж і відвантаження на Петренка? Чи правомірна така оплата?
    22.05.20201 466
  • Зміна розміру відрахувань держпідприємств: з якої дати починає діяти?
    Чи має право ДП застосовувати при звітуванні за І квартал 2020 року зменшений норматив відрахування чистого прибутку (передбачений постановою КМУ №349), якщо на момент звітування Постанову було прийнято, оприлюднено, але не опубліковано?
    19.05.2020163