• Посилання скопійовано

Інформація про покупця при реалізації за готівку

ФГ реалізує сільгосппродукцію за готівку (інформація про покупця відсутня). Чи можливо внесення в касу банку виручки від реалізації через голову ФГ без оприбуткування в касу підприємства і без надання інформації про покупця? Якщо в касу оприбутковувати обов’язково, то чи дотримувати ліміту 50000 грн і замість ПІБ покупця зазначати «Приватна особа»?

Чи можна внести кошти виручки до банку, минаючи оприбуткування в касі ФГ?

Відповідно до п. 5 Положення № 148, суб'єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізичними особами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними із банків.

Оприбуткування готівки - проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/фіскальному звітному чеку/електронному фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції (пп. 18 п. 3 Положення № 148).

Готівкова виручка (готівка) - сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп. 4 п. 3 Положення № 148).

Відповідно до п. 11 Положення № 148 готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Таким чином, якщо підприємство (в даній ситуації – ФГ) отримує готівкову виручку, воно зобов’язане оприбуткувати її в касі. 

Не можна отримати готівкову виручку і минаючи касу внести кошти до банку.

 

Чи потрібно дотримуватися готівкового обмеження - 50000 грн?

Так, потрібно.

Це прямо передбачено п. 6 Положення № 148, де сказано, що суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою - у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізичними особами - у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Тобто, якщо покупцем продукції ФГ є фізична особа (не ФОП), отримати від неї кошти в касу ФГ можна в сумі не більше 50000 грн.

 

Чи можна ПІБ покупця не зазначати в прибутковому ордері?

Відповідно до п. 25 Положення № 148 приймання готівки в касу проводиться за прибутковим касовим ордером, за формою додатку 2 до цього Положення.

У цій формі є реквізит «Прийнято від».

Безпосередньо в Положенні № 148 не зазначено, яким чином заповнювати цей реквізит.

Але пояснення щодо заповнення цього реквізиту наведено в листі НБУ від 14.09.2016 р. № 50-0004/77077: «…у разі приймання від фізичної особи до каси підприємства готівки за прибутковим касовим ордером у рядку «Прийнято від» касового ордеру зазначається прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, яка отримує товар (роботи, послуги), що відповідає вимогам законодавства України».

НБУ обґрунтовує свій висновок, серед іншого, посиланням на ст. 9 Закону про бухоблік, в якій наведені обов’язкові реквізити, що має містити первинний документ.

Один з таких реквізитів - дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

ПІБ покупця і є такими даними. Тому зазначати їх обов’язково.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202439
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024593
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024118