• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати готівку зі скриньки РРО, яка перебуває на ремонті?

Протягом робочого дня 01.07.2022 р. вийшов з ладу основний РРО. Операцію «службове винесення» та Z-звіт можливості зробити немає. РРО передано на ремонт в сервісний центр. РК до цього зламаного РРО не зареєстровано. Що робити з виручкою поточного дня, яка залишилася в скриньці РРО? Чи можна її оприбуткувати в касі підприємства 01.07.2022 р.?

Нагадаємо, що штрафи за неоприбуткування готівки скасовані ще в 2019 році – див. нашу публікацію тут, а також нашу консультацію про те, які зараз залишилися штрафні санкції за касові порушення.

Також за порушення правил оприбуткування готівки адмінштраф теж не передбачений.

КУпАП має три статті – ст. 163-15164-2 і 164-4 щодо касових правопорушень. У цих статтях такого правопорушення, як неоприбуткування або неповне/несвоєчасне оприбуткування готівки, немає. Ст. 163-15 КУпАП встановлює відповідальність за порушення приписів Положення № 148 тільки в частині готівкових розрахунків за товари (послуги). Неоприбуткування готівки не є розрахунками за товари (послуги). Решта ж дві статті КУпАП також не стосуються оприбуткування готівки.

Спосіб оприбуткування готівки залежить від умов здійснення готівкових розрахунків (п. 11 Положення № 148). Зокрема, якщо у підприємства є каса і воно веде касову книгу, то для оприбуткування готівки таке підприємство повинно «здійснити облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів».

Тож, на нашу думку, в зазначеному випадку підприємство може вилучити наявну готівку зі скриньки РРО та оприбуткувати її в касі на підставі прибуткового касового ордера. Але як оформити цю операцію за умов, коли РРО не працює і немає КОРО?

По-перше, у разі виходу з ладу РРО не можна здійснювати розрахункові операції – ст. 5 Закону про РРО.

По-друге, вилучення готівки зі скриньки РРО та оприбуткування її в головній касі – це не розрахункова операція і тому вона зазвичай оформляється службовим вилученням готівки з РРО. Тому ми вважаємо, що під час ремонту РРО можна вилучити з нього готівку (бо це не розрахункова операція) і оприбуткувати її в касі на підставі ПКО.

По-третє, після відновлення роботи РРО слід зареєструвати операцію «службове вилучення» на суму вилученої готівки і після цього зробити Z-звіт.

Тобто, на нашу думку, під час ремонту РРО можна вилучити готівку без одночасної реєстрації операції «службове вилучення», тому що це не розрахункова операція і вона не заборонена ст. 5 Закону про РРО.

Схожа ситуація описана у листі ДПСУ від 31.03.2020 р. № 1319/6/99-00-05-06-01-06/ІПК податківці зазначають, що у разі відновлення електроенергії у інший робочий день, ніж той, коли була відкрита зміна, Z-звіт буде знятий у наступний робочий день, коли суб’єкт господарювання розпочне роботу. У такому випадку доцільно скласти акт, у якому зазначити час відключення електроенергії та час її відновлення. Щодо відповідальності у разі незняття Z-звіту при відключенні електроенергії, то чинним законодавством у такому випадку не передбачені штрафні (фінансові) санкції за не видрукування Z-звіту протягом зміни. Так само можна скласти відповідний акт і у вказаному випадку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29190
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598