• Посилання скопійовано

Не зареєстрували вчасно КОРО: яка відповідальність?

Необхідно зареєструвати нову книгу обліку розрахункових операцій. За даними Кабінету платника податків виявилось, що книга, яка закінчується, і попередня книга не зареєстровані. Зареєстровані книги з №1 по №5. Тепер необхідно зареєструвати книгу під №8. Під яким номером належить зареєструвати книгу і яка відповідальність за незареєстровані КОРО?

Реєстрація нової книги ОРО здійснюється на підставі подання до контролюючого органу за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків заяви про реєстрацію КОРО та/або РК (ф. №1-КОРО, ідентифікатор — J1311303), яка має бути підписана керівником суб’єкта господарювання або фізичною особою – підприємцем чи представником суб’єкта господарювання із зазначенням дати подання (п. 7 глава 1 розділ ІІ Порядку № 547).

Тобто виходить, що зареєструвати заднім числом шосту та сьому КОРО не вийде, оскільки при реєстрації книги зазначається дата реєстрації тої чи іншої книги, а дата реєстрації не може бути пізніше за дату першого запису книги. Тож зареєструвати можна тільки нову КОРО під номером шість, попередні книги вважатимуться такими, що не були зареєстровані належним чином та разом з цим використовувалися в господарській діяльності.

За використання незареєстрованих належним чином КОРО до суб’єкта господарювання застосовуватиметься штраф, передбачений п. 3 ст. 17 Закону № 265, у розмірі 50 нмдг, тобто 850,00 грн.

Зазначимо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог цього Закону не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділ ІІ Закону № 265).

Таким чином, оскільки суб’єкт господарювання не провів належну та своєчасну реєстрацію двох КОРО, і це сталося до введення воєнного стану, то після відновлення перевірок штрафу йому не уникнути (850,00 грн за одне порушення).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»