• Посилання скопійовано

Застосування РРО баром при доставці пива

ФОП має бар, у якому є РРО та термінал. Окрім цього є доставка по місту, коли замовник-фізособа оплачує напряму на рахунок ФОПа. Чи треба у цьому випадку застосовувати РРО? Чи можливо торгувати пивом з доставкою покупцю?

Безготівкові розрахунки (загальні підстави)

Чіткої відповіді на це питання в Законі про РРО ми не знайдемо.

Тому дивимося, як консультує податкова.

Питання в підкатегорії 109.02, ЗІР: «Як проводити розрахункову операцію у разі продажу товару з доставкою кур’єром продавця?».

Податкова відповідає, що РРО (ПРРО) не застосовуються у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок ФОП, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі ІВАN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

Тобто, з цього випливає, що якщо ФОП надав покупцеві реквізити власного рахунку у форматі ІВАN, і покупець оплатив такий рахунок, застосовувати РРО не обов’язково. Тому що така операція є безготівковою і не потребує застосування РРО.

Хоча далі податкова написала, що якщо розрахунки здійснені платіжною карткою, потрібно застосовувати РРО. Ми би сказали – потрібно, але не завжди.

Дивимося далі.

 

Продаж товарів за допомогою мережі Інтернет (загальні підстави)

Питання в підкатегорії 109.03, ЗІР: «Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО при продажу товарів за допомогою мережі Інтернет у разі проведення розрахунків платіжними картками Visa і MasterCard та іншими за умови доставки таких товарів поштою або кур’єрською службою та який документ при цьому надається споживачу?».

Податкова відповідає, що якщо споживач, використовуючи мережу Інтернет, замовив товар і розрахунок за нього було здійснено з застосуванням електронних платіжних засобів (в т.ч. платіжних карт Visa, MasterCard та інших), за умови доставки таких товарів поштою або кур’єрською службою, то така розрахункова операція супроводжується обов’язком продавця забезпечити отримання споживачем розрахункового документа встановленої форми та змісту (чек з РРО та/або ПРРО) та відповідним чином оформлений гарантійний талон.

Тобто, на думку податкової, якщо замовлення через Інтернет, з оплатою покупцем платіжною карткою, продавець завжди повинен застосовувати РРО.

На наш погляд, РРО потрібно застосовувати тільки якщо ФОП уклав договір інтернет-еквайрингу з банком-еквайєром або договір еквайрингу з використанням POS-терміналу. В разі використання інтернет-екваринга на своєму сайті ФОП розміщує платіжний віджет (електронний аналог POS-терміналу). Наприклад, про це ми писали тут та тут.

Але знову повторимо, оскільки чинне законодавство регулює це питання недостатньо чітко, рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 

РРО при продажу пива

Наприклад, тут ГУ ДПС у Закарпатські області зазначила, що при продажу пива потрібно мати ліцензію на торгівлю алкогольними напоями. Далі податкова пише, що при продажу пива тільки відвідувачам власного ресторану, при якому працює броварня, необхідно придбати ліцензію на роздрібну торгівлю. Якщо ж коло покупців пива не обмежується кінцевими споживачами, то доведеться придбати ліцензію на право оптової торгівлі.

При роздрібному продажу пива операцію продажу потрібно проводити через РРО. Тому, якщо у ФОП є ліцензія на роздрібний продаж пива, на наш погляд, з точки зору Закону № 481, продаж пива має в будь-якому разі проводитися через РРО, який зазначений у ліцензії, навіть якщо оплата за пиво надійшла на банківський рахунок ФОП і такі розрахунки є безготівковими.

 

Чи можливо торгувати пивом з доставкою покупцю?

Це питання ми розглядали тут та тут.

Там ми зазначили, що на погляд податкової, яку вона висловила в кількох ІПК, торгувати пивом з доставкою покупцям не можна.

Хоча в іншій ІПК податківці писали, що доставка алкогольних напоїв за адресою покупця можлива при умові їх продажу через спеціалізовані господарські одиниці та за наявності відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Оскільки, знову-таки, норми чинного законодавства не дають чіткої відповіді на це питання, може бути доцільним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»