• Посилання скопійовано

Як заповнити ПКО та ВКО при інкасації готівки?

Підприємство надає стоматологічні послуги. Приймається плата за послуги з видачею чека РРО. Для зарахування готівки в банк є послуги інкасації. Як в касовій книзі записувати прибуткові та видаткові касові ордери?

Відповідно до п. 6 розділу ІІІ Порядку №547, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій "службове внесення" та "службова видача", якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій.

Якщо інкасація готівки відбувається безпосередньо з місця проведення розрахунків з клієнтами, то вилучення готівки зі скриньки РРО слід оформити операцією "службова видача" на суму готівки, що передана інкасаторам.

Прибутковий касовий ордер в даному випадку не складається, оскільки готівка фізично не передається в головну касу підприємства.

На підставі чеку РРО "службова видача" та Z-звіту в бухобліку робиться запис:

  • Дт 333 Кт 301/РРО – інкасована готівка передана інкасаторам безпосередньо після вилучення її з РРО;
  • Дт 311 Кт 333 – зараховано інкасовану готівку на рахунок у банку – на підставі виписки банку.

Відповідно, не складається і видатковий касовий ордер, тож в касовій книзі ці операції теж не відображаються.

Вилучення інкасованої готівки буде відображено у Z-звіті РРО за цей день.

Якщо готівка фактично переміщується зі скриньки РРО до головної каси, тобто оператор РРО вносить готівку в касу, де її приймає касир (і тільки в цьому випадку!) складається прибутковий касовий ордер, а в РРО формується чек «службова видача». Далі, якщо готівку на інкасацію здає касир підприємства з головної каси (а не оператор РРО!), така інкасація оформлюється видатковим касовим ордером.

При переміщенні готівки з РРО до головної каси у прибутковому касовому ордері зазначається:

  • У реквізиті «Кореспондуючий рахунок, субрахунок» зазначається 301/РРО або інший субрахунок, на якому ведеться облік готівки, що перебуває в скриньці РРО;
  • У реквізиті «Прийнято від» - прізвище оператора РРО, який вилучив готівку з РРО та здає її в касу;
  • У реквізиті «Підстава» - текстове пояснення типу «готівкова виручка за 06.12.2021 р.» або подібне;
  • Реквізит «Додатки» не заповнюється.

При інкасації готівки з головної каси (не з РРО!) у видатковому касовому ордері зазначається:

  • У реквізиті «Кореспондуючий рахунок, субрахунок» зазначається субрахунок 333, з якого потім кошти будуть зараховані на банківський рахунок – Дт 311 Кт 333.
  • У реквізиті «Видати» зазначається номер рахунку та найменування банку, на який здається готівка;
  • У реквізиті «Підстава» - текстове пояснення типу «інкасація готівки» або подібне;
  • У реквізиті «Додаток» наводяться дані про супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями, який додається до видаткового касового ордера;
  • Реквізити «Одержав»,  "Дата", "Сума", "Підпис одержувача", дані документа, що засвідчує особу отримувача - не заповнюються.

Згідно з п. 32 Положення №148, реквізити у видатковому ордері "Одержав", "Дата", "Сума", "Підпис одержувача", дані документа, що засвідчує особу отримувача, які заповнюються отримувачем готівки та в прибутковому ордері "Прийнято від" не заповнюються в касових ордерах, які оформляються на загальну суму проведених установою/підприємством касових операцій:

  • видача готівки за видатковими відомостями, електронними платіжними засобами;
  • здавання готівки до банку,
  • отримання готівки з банку за чеком та оприбуткування її в касі.

Інші реквізити в касових ордерах та видаткових відомостях є обов'язковими до заповнення.

Відповідно до п. 29 Положення №148, документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку (за потреби);

2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) супровідний касовий ордер до сумки з валютними цінностями;

4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

 ***

Також читайте тут, тут, тут, туттут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024337
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483