• Посилання скопійовано

Повернення коштів покупцю, проведених через РРО

ФОП продав товар покупцеві з доставкою «Новою Поштою» з післяплатою. Цю операцію ФОП провів через РРО. Покупець повертає товар. Чи можна кошти повернути покупцеві на його банківський рахунок з банківського рахунку ФОПа?

У ст. 2 Закону про РРО наведено поняття розрахункової операції.

В цьому понятті наведені і операції повернення коштів. Отже, розрахункова операція при поверненні має місце у разі:

  • видачі готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу);
  • у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Тобто, необхідність застосування РРО при поверненні коштів не пов’язане з попередньою операцією отримання таких коштів, які «пробиті» через РРО.

Повернення коштів – самостійна операція. Як випливає із ст. 2 Закону про РРО, при поверненні коштів РРО застосовується, коли покупцеві видають готівку, або оформляють розрахункові документи на перерахування коштів у банк покупця, але тільки якщо застосовується банківська платіжна картка.

Тобто, цю норму можна розуміти таким чином, що РРО буде потрібно, якщо продавець (ФОП) повертатиме кошти за номером банківської картки покупця.

Якщо ж продавець повертатиме кошти за реквізитами банківського рахунку покупця, у форматі IBAN, то проводити повернення через РРО не потрібно.

Подібну відповідь читаємо і в ІПК ДПСУ від 26.07.2021 р. №2887/ІПК/99-00-07-05-01-06:

«7. Чи потрібно підприємцю створювати розрахунковий документ на повернення коштів із зазначенням у ньому форми "безготівкова" у разі відмови покупця від замовлення та поверненні йому авансового платежу?

Статтею 3 Закону №265 передбачено, що суб'єкт господарювання зобов'язаний надавати особі, яка повертає товар чи відмовляється від послуги в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції.

Отже при поверненні підприємцем замовнику авансового платежу необхідно створити на РРО/програмному РРО розрахунковий документ на таку операцію, і зазначити форму розрахунку, за допомогою якого здійснено повернення коштів.

Так, у разі повернення коштів замовнику із використанням ЕПЗ, підприємцю необхідно забезпечити надання/відправлення йому відповідного розрахункового документа, що засвідчить повернення коштів, сплачених ним раніше у вигляді авансового платежу із зазначенням форми, якою здійснюється повернення коштів.

Разом з тим, якщо повернення коштів заявнику буде здійснено через банківські системи обслуговування за умови використання реквізитів розрахункового рахунку у форматі IBAN, то РРО/програмний РРО застосовувати не потрібно».

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»