• Посилання скопійовано

Чи складати чек РРО на передоплату?

ФОП надає в школі послуги харчування. Батьки учнів через WayForPay поповнюють особисті рахунки учнів на довільну суму. Учням видано пластикові картки, за допомогою яких списуються вартості обідів з їхніх рахунків. Чи треба видавати на суму поповнення чек РРО?

Відповіді на це питання в чинних нормативних документах немає.

Але в численних консультаціях податкова консультує таким чином.

Розрахункові операції у разі проведення розрахунків за попередню (авансову) оплату за товар (послугу) проводяться через РРО з зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів».

Наприклад, саме так податкова відповідала на питання в підкатегорії 109.02, ЗІР: «Яким чином проводити через РРО та/або ПРРО попередню (авансову) оплату за товар (послугу), реалізацію товару з відстроченням платежу, остаточний розрахунок та повернення готівки?».

Таку саму відповідь читаємо, приміром, в ІПК ДПСУ від 29.10.2021 р. №4131/ІПК/99-00-07-05-02-06, ІПК ДФСУ від 17.08.2021 р. № 3033/ІПК/99-00-07-05-01-06 і багатьох інших.

Щоправда, податкова не пише в своїх консультаціях, чи потрібно і яким чином складати чек РРО на продаж товарів (в розглядуваній ситуації обідів), які здійснюються в рахунок отриманої передоплати.

На практиці подеколи роблять таким чином. Проводять продаж раніше передоплачених товарів (обідів) через РРО, складаючи чек РРО з назвами проданих товарів, де зазначають тип оплати «Передоплата».

Тобто, у разі застосування описаної схеми проводити операцію продажу через РРО будуть два рази. Перший раз в момент отримання передоплати. Оскільки назви товарів, які відпускатимуться, невідомі, в чеку РРО зазначать найменування товару, приміром, «Передоплата товарів», ціною, приміром, 1 грн. Тип оплати, наприклад, «Безготівковий» тощо.

Другий раз в момент фактичного продажу товарів. Тут вже складається чек з назвами фактично проданих товарів і, як вже зазначалося, з типом оплати «Передоплата».

Але скажемо ще раз. Чинними нормативними документами такий порядок не встановлений. Тому для уникнення непорозумінь з податківцями радимо в кожному такому випадку отримувати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також: Розрахунки через РРО авансом або з відстроченням платежу

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»