• Посилання скопійовано

Облік готівки в головній касі та в касах підрозділів

Товариство має підрозділи, які планують отримувати виручку (готівкову та картами) із застосуванням ПРРО. Касову книгу планують не використовувати. Вся отримана виручка буде здаватися підрозділом у касу банку або через інкасатора для зарахування на рахунок Товариства, без передавання готівки в головну касу. Чи потрібно використовувати рахунок 301, тобто проводити через касу підрозділу та/або касу головного підприємства?

Відповідно до п. 39 Положення № 148 кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть.

Отже, в зазначеному випадку на підприємстві повинна бути одна касова книга, а у підрозділах будуть застосовуватись лише ПРРО. При цьому підрозділи не повинні проводити інших касових операцій, крім тих, які вони реєструють через ПРРО.

При цьому ліміт каси встановлюється загальний для головної каси та кас підрозділів – див. п. 50 Положення № 148. Тобто залишок готівки на підприємстві враховує залишок готівки в головній касі та у касах підрозділів.

Далі, відповідно до Інструкції № 291 рахунок 30 "Готівка" призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства. Рахунок 30 "Готівка" має два субрахунки:

  • 301 "Готівка в національній валюті"
  • 302 "Готівка в іноземній валюті"

Отже, на субрахунку 301 має обліковуватися вся готівка у гривні, що є на підприємстві – і в головній касі, і в касах відокремлених підрозділів. При цьому підприємство може або відкривати окремі субрахунки наступного порядку для різних кас, або обліковувати всю готівку на субрах. 301 за різними субконто – «головна каса», «каса магазину» тощо. На результат обліку це не вплине.

Рух готівки між касами підприємства відображається в обліку тільки в тому разі, якщо він дійсно відбувся, тобто дійсно готівка з каси підрозділу була передана в головну касу, і тим самим відбулася господарська операція (господарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов’язань, власному капіталі підприємства – ст. 1 Закону про бухоблік). Якщо фактично готівка в головну касу не надходила, в обліку теж нічого не відбувається.

Наприклад, підприємство має торговий підрозділ «Магазин», в якому приймається оплата готівкою, картками через POS-термінал та все це реєструється через ПРРО.

Відображення в обліку операцій з готівкою буде таким – див. таблицю. Облік ПДВ не наводиться. За готівку в магазині відповідає матеріально відповідальна особа – касир магазину. В таблиці також показаний рух готівки з каси магазину до головної каси (приміром, якщо передали готівку з магазину в головну касу на виплату зарплати).

Для обліку готівки в магазині застосовується субрахунок 301/М, а в головній касі – 301/К.

Зміст операції

Дт

Кт

Сума

Отримання готівки від покупців (на підставі Z-звіту)

301/М

702

57800

Розрахунки з покупцями через POS-термінал (на підставі Z-звіту)

333

702

5600

Отримання коштів на поточний рахунок від банка-еквайра за мінусом комісії 560 грн, умовно розмір комісії 1% (на підставі виписки банку)

311

333

5040

Списання комісії банка-еквайра (на підставі виписки банку)

93

333

560

Касир магазину здає готівку на рахунок у банку через касу банка (на підставі квитанції банка та чека ПРРО про службову видачу)

311

301/М

4500

Передано інкасатору сумку з готівкою (на підставі примірника супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача та чека ПРРО про службову видачу)

333

301/М

43000

Зараховано інкасовану суму на рахунок у банку (на підставі виписки банку)

311

333

43000

Передання готівки в головну касу (на підставі чека ПРРО про службову видачу та ПКО)

301/К

301/М

10000

Додатково читайте на тему обліку готівки в касі:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024235
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598