• Посилання скопійовано

Не перереєстрували КОРО: яка відповідальність?

При зміні версії програмного забезпечення РРО було подано відповідну заяву і проведено перереєстрацію РРО. Було отримано нове реєстраційне посвідчення, в якому зазначено наявність зареєстрованої КОРО (однак окремо її не перереєстровували). Чи передбачено відповідальність за не перереєстрацію КОРО?

Згідно з п. 1 глави 2 розд. II Порядку № 547, у разі зміни даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються у КОРО, зокрема версії внутрішнього програмного забезпечення РРО, суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання здійснює перереєстрацію КОРО.

Для цього не пізніше п’яти робочих днів з дня виникнення підстав для перереєстрації суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО реєстраційну заяву за ф. № 1-КОРО з позначкою «Перереєстрація» із зазначенням причини перереєстрації та КОРО, яка підлягає перереєстрації. Така заява може бути подана в електронному вигляді.

Усі доповнення або виправлення на титульній сторінці КОРО засвідчуються підписом посадової особи контролюючого органу, яка здійснила перереєстрацію, та печаткою контролюючого органу.

КОРО, видана суб’єкту господарювання залишається чинною до дати виникнення змін у даних щодо суб’єкта господарювання, які зазначаються на титульній сторінці КОРО.

Отже, при зміні версії програмного забезпечення РРО платник податків має здійснити і перереєстрацію КОРО. При цьому, відповідальності безпосередньо за нездійснення перереєстрації КОРО законодавчо не передбачено, однак всі записи в ній, що було здійснено після оновлення версії РРО, будуть вважатись не чинними. І якщо суб'єкт господарювання здійснював оприбуткування коштів за допомогою такої КОРО, зазначені суми коштів можуть вважатись неоприбуткованими. Однак наразі Указ №436, яким встановлювалась відповідальність за неоприбуткування готівки, втратив чинність, то ж такі штрафи не застосовуються.

Разом з цим, як передбачено абз. 5 п. 2 розд. ІІІ Порядку №547, суб’єкт господарювання може не зберігати КОРО та розрахункові книжки у разі прийняття рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії. Суб’єкти господарювання відповідно до Рішень, затверджених власними розпорядчими документами, у разі необхідності та за власним бажанням можуть скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.

Скасування реєстрації КОРО на РРО здійснюється за заявою суб’єкта господарювання, який згідно п. 3 гл. 3 розд. II Порядку реєстрації КОРО подає заяву про скасування КОРО за формою №2-КОРО (додаток 4 до Порядку) до контролюючого органу за місцем реєстрації не пізніше двох робочих днів із дня виникнення підстави для скасування (тобто прийняття відповідного рішення).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»