• Посилання скопійовано

Книга ОРО: чи можна поновити ведення?

ФОП на ІІ групі ЄП встановив РРО в 2019 році, зареєстрував КОРО та РК. Книга ОРО закінчилася (немає місця для вклейки Z-звітів). Нова КОРО не реєструвалася, Z-звіти зберігалися окремо в паперовому вигляді. Чи можна поновити ведення КОРО, зареєструвати КОРО старого зразка та як зберігати Z-звіти в паперовому вигляді? Які штрафні санкції?

Відповідно до ст. 3 Закону про РРО, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Тобто, зазначена норма враховує особливості роботи РРО, які повинні забезпечувати друкування таких звітів за кожний робочий день.

Наказом №773, яким внесено зміни до п. 6 глави 4 розділу ІІ Порядку КОРО, скасовано обов’язок суб’єкта господарювання, що використовує КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО та щоденно виконувати записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків.

Правовою підставою щодо встановлення необхідності друку на РРО у кінці робочого дня (зміни) фіскальних звітних чеків у разі здійснення розрахункових операцій є п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

Фіскальні чеки суб’єкти господарювання повинні друкувати або створювати в електронній формі на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років (абз. 8 п.  4 розділу ІІІ Рорядку КОРО). Тобто зберігати у зручній для себе формі протягом строку, визначеного пп. 44.3 ПКУ.

На практиці при зберіганні чеків в паперовому вигляді для зручності скріпляють їх по датам, деякі - також складені по датам чеки прикріплюють степлером до листка А-4  та складають у файли.

Крім цього, суб’єкт господарювання зобов’язаний забезпечувати зберігання використаних КОРО та розрахункових книжок протягом трьох років після їх закінчення.

Звертаємо увагу, що нова форма КОРО вже не містить розділу для підклеювання фіскальних звітних чеків. Але ті суб’єкти, що мають попередню форму, повинні використовувати її до моменту закінчення або скасування.

У запитанні зазначено, що в раніше зареєстрованій КОРО (за старою формою) не залишилося місця для вклеювання чеків, але є місце для записів, тому реєструвати нову КОРО немає необхідності, оскільки вона не закінчилася, а вклеювання чеків наразі є необов’язковим, тому можна продовжувати її використовувати до її закінчення. 

Після закінчення КОРО (за старою формою), реєстрацію другої (наступної) КОРО на РРО потрібно здійснювати за новою формою.  

Також суб’єкт господарювання може прийняти рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, про що зазначає у реєстраційній заяві. У такому випадку суб’єкт господарювання має право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки. Для таких РРО у реєстраційному посвідченні зазначається: «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Такі суб’єкти господарювання не матимуть права здійснювати розрахункові операції у разі виходу з ладу РРО або тимчасової відсутності електроенергії. 

У разі, якщо суб’єкт господарювання прийме рішення й надалі використовувати КОРО, для занесення даних про розрахункові операції під час відключення електроенергії або ремонту РРО передбачений розділ І КОРО.

ДПС у м. Києві в ІПК від 17.07.2020 р. №2936/10/26-15-05-09-01-14/ІПК також повідомляє, що змінами, передбаченими Наказом №773, суб'єкту господарювання надано право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки у разі прийняття рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення, електроенергії (абз. 5 п. 2 розділу III Порядку РРО).

Оскільки Наказом №773 скасовано лише обов'язок суб'єкта господарювання, що використовує КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО, то штрафні санкції за їх підклеювання чинним законодавством та Законом №128 не передбачені.

Також, якщо суб’єкт господарювання продовжуватиме здійснювати щоденний запис про рух готівки та суми розрахунків у КОРО на підставі копії Z-звіту, реквізити та інформація в якому відображені в повному обсязі, то відповідальність до такого суб’єкта господарювання не застосовуватиметься. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024338
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202442
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024599